Krem dyplomatyczny
Na liście podstawowych francuskich kremów do ciast, prosimy o crème diplomate! Poniżej przedstawiamy krok po kroku ten prosty przepis ;-) Idealny przepis na tarte tropézienne, mille-feuille, tartę truskawkową lub nawet klasyczną tartę owocową :-) Lżejszy niż crème mousseline, crème diplomate jest w zasadzie kremem cukierniczym, do którego dodaje się żelatynę. Dzięki temu krem lepiej się trzyma, gdy jest następnie mieszany z bitą śmietaną :-)
Składniki
Przygotowanie
- Zacznij od przygotowania crème pâtissière:
Doprowadź mleko do wrzenia w rondelku wraz z przepołowioną laską wanilii.
W międzyczasie wymieszaj żółtka z cukrem, aż mieszanina stanie się biała i kremowa. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.
Wlewać po trochu wrzące mleko, dobrze mieszając. - Namocz 2 arkusze żelatyny w zimnej wodzie.
Ponownie podgrzej masę budyniową na średnim ogniu i stale mieszaj, aż zgęstnieje. - Wlać zagęszczoną śmietanę do miski, dodać zmiękczone listki żelatyny i mieszać, aż dobrze się połączą. Przykryć folią spożywczą "na styk", tj. bezpośrednio przy śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia, ale nie chłodzić.
- Gdy crème pâtissière osiągnie temperaturę pokojową, ubij go, aby go rozluźnić.
Z drugiej strony, ubij zimną płynną śmietanę na pełnych obrotach. - Gdy będzie już twardy, delikatnie dodaj go do crème pâtissière, nie zgniatając go.
I to wszystko, twój crème diplomate jest gotowy! Należy go użyć natychmiast, zanim żelatyna zastygnie.
Obserwacje
Zastąp żelatynę agarem: musisz dodać agar podczas zagęszczania kremu i pozostawić go na minutę (mieszając!), aby aktywować działanie żelujące agaru.
Mój budyń się zżelował: jeśli pozwoliłeś budyniowi zbytnio ostygnąć, żelatyna mogła zastygnąć i budyń może się "zablokować". Nie panikuj: włóż go do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund, a następnie ubij, aby rozluźnić śmietanę.