Krem dyplomatyczny - przepis na idealny krem do ciast

zagłosuj teraz
Krem dyplomatyczny - przepis na idealny krem do ciast
Inny
8 porcji
łatwe
30 min

Na liście podstawowych francuskich kremów do ciast, prosimy o crème diplomate! Poniżej przedstawiamy krok po kroku ten prosty przepis ;-) Idealny przepis na tarte tropézienne, mille-feuille, tartę truskawkową lub nawet klasyczną tartę owocową :-) Lżejszy niż crème mousseline, crème diplomate jest w zasadzie kremem cukierniczym, do którego dodaje się żelatynę. Dzięki temu krem lepiej się trzyma, gdy jest następnie mieszany z bitą śmietaną :-)


Składniki

8
Szacowany koszt: 1.96 (0.24€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania10 min

Obserwacje

Zastąp żelatynę agarem: musisz dodać agar podczas zagęszczania kremu i pozostawić go na minutę (mieszając!), aby aktywować działanie żelujące agaru.
Mój budyń się zżelował: jeśli pozwoliłeś budyniowi zbytnio ostygnąć, żelatyna mogła zastygnąć i budyń może się "zablokować". Nie panikuj: włóż go do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund, a następnie ubij, aby rozluźnić śmietanę.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+