Nadziewany chleb jeżowy w stylu tartiflette

zagłosuj teraz
Przekąska
6 porcji
łatwe
35 min

Chleb jeżowy z nadzieniem w stylu tartiflette to idealny sprzymierzeniec na przytulne wieczory lub aperitify z przyjaciółmi jesienią i zimą! Wyobraź sobie chrupiący chleb wiejski z kawałkami topiącego się sera Reblochon, złocistym boczkiem i lekko karmelizowaną cebulą... Po wyjęciu z piekarnika ten chleb jest prawdziwą rozkoszą: wystarczy pociągnąć za kawałki ch leba, aby odkryć ciepły, płynny środek. To idealny sposób, aby zadowolić wszystkich bez popadania w przesadę :-)


Składniki

6

Materiały

  • 1 patelnia
  • 1 nóż
  • 1 deska do krojenia
  • 1 nóż do chleba
  • papier do pieczenia
  • 1 pędzel

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min
  • Nadziewany chleb jeżowy w stylu tartiflette - Przygotowanie krok 1Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w cienkie plasterki.
  • Nadziewany chleb jeżowy w stylu tartiflette - Przygotowanie krok 2Zrumienić słoninę na rozgrzanej patelni. Gdy tłuszcz ze słoniny odparuje, dodać cebulę i podsmażyć.
  • Nadziewany chleb jeżowy w stylu tartiflette - Przygotowanie krok 3Wymieszać śmietanę z solą i pieprzem.
  • Nadziewany chleb jeżowy w stylu tartiflette - Przygotowanie krok 4Pokrój ser Reblochon na plasterki.
  • Nadziewany chleb jeżowy w stylu tartiflette - Przygotowanie krok 5Umieść chleb na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Naciąć wierzch bochenka tak głęboko, jak to możliwe, aby go wypełnić.
  • Nadziewany chleb jeżowy w stylu tartiflette - Przygotowanie krok 6Posmaruj luki w chlebie śmietaną.
  • Nadziewany chleb jeżowy w stylu tartiflette - Przygotowanie krok 7Dodaj plasterki sera Reblochon w luki.
  • Nadziewany chleb jeżowy w stylu tartiflette - Przygotowanie krok 8Na koniec równomiernie rozprowadź ugotowaną cebulę i mieszankę boczku.
  • Nadziewany chleb jeżowy w stylu tartiflette - Przygotowanie krok 9Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C.
  • Nadziewany chleb jeżowy w stylu tartiflette - Przygotowanie krok 10A teraz jest gotowy!

Obserwacje

Jak przechowywać ten nadziewany chleb?
Można go przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 3 dni.

Czy nadziewany chleb można zamrozić?
Tak, można go bez problemu zamrozić.

Jak odgrzać chleb faszerowany?
Podgrzewać w piekarniku przez około dziesięć minut w temperaturze 180°C.

Czego mogę użyć zamiast sera Reblochon?
Można go zastąpić serem raclette. Idealny do ponownego wykorzystania resztek z poprzedniego wieczoru na imprezie raclette!

Czego mogę użyć zamiast słoniny?
Możesz zastąpić słoninę wędliną. W takim przypadku podsmaż cebulę na maśle lub oleju.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+