Ciasto numeryczne
Połącz finezję i odpust na deser ze słynnym tarte chiffres (lub Number cake)! Jest to proste ciasto składające się z warstw kruchego ciasta, zwieńczone kremową bitą śmietaną z mascarpone i udekorowane według własnego uznania. Tutaj, aby uczcić powrót wiosny, truskawki i maliny zajęły pierwsze miejsce :-) Teraz kolej na udekorowanie domowego ciasta wybranymi owocami!
Składniki
Ciasto kruche :
Bita śmietana z mascarpone:
Dekoracja :
Materiały
- Szablony z cyframi
- Wałek do ciasta
- Wycinarki do kwiatów
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
- Ciasto kruche:
Umieść masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i proszek migdałowy w misce. Wymieszać do uzyskania gładkiego "kremu".
Następnie dodać całe jajko i dobrze wymieszać. Masa powinna być lekko grudkowata. - Na koniec dodać mąkę i wymieszać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie.
Zawiń pokruszone ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 1 godzinę (nie kulkuj ciasta, schłodzenie zajmie znacznie więcej czasu). - Gdy ciasto odpocznie, podzielić je na 2 części.
Weź jedną połowę, połóż ją na arkuszu papieru do pieczenia, połóż drugi arkusz na wierzchu i rozwałkuj bardzo cienko. - Wydrukuj żądany numer na kartce A4 i wytnij go. Umieść go na rozwałkowanym kruchym cieście i wytnij kontur liczby. Zrób to 2 razy.
Powtórz kroki 3 i 4 z drugim numerem. - Następnie schłodzić w lodówce przed usunięciem brzegów ciasta kruchego (będą lepiej odchodzić). Po 30 minutach usuń nadmiar ciasta kruchego wokół figurek.
- Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C i pozostawić do ostygnięcia.
- Bita śmietana z mascarpone:
Umieścić mascarpone, zimną śmietanę, cukier puder i nasiona laski wanilii w misce. Ubij na pełnych obrotach, aby uzyskać bitą śmietanę. - Umieść pierwszą figurkę z kruchego ciasta na talerzu do serwowania. Za pomocą rękawa cukierniczego z gładką końcówką wycisnąć bitą śmietanę w postaci małych kulek na figurkę z kruchego ciasta. Następnie umieść tę samą figurkę z kruchego ciasta na wierzchu śmietany i powtórz czynność.
- Następnie zrób to samo z drugą liczbą. Jeśli kawałki kruchego ciasta się połamią, nie martw się, nie będzie to widoczne podczas składania.
- Umyj owoce i ułóż je atrakcyjnie na wierzchu kremu. Udekoruj małymi bezami.
- Rozwałkuj marcepan i wytnij go za pomocą wykrawaczki do ciasta. Umieść kilka kawałków marcepanu na tartę.
- A teraz Twoja tarta jest gotowa!
Obserwacje
Krem: można go zastąpić ganache z białej czekolady, crème mousseline lub crème diplomate, w zależności od upodobań.
Owoce i dekoracja : jest to jedna z wersji, ale możesz udekorować swoją tartę według własnego uznania!
Wersja ekspresowa : Aby uzyskać znacznie szybsze rozwiązanie, możesz użyć gotowego ciasta kruchego i bezpośrednio wyciąć figurki. Do tego przepisu potrzebne będą 2 wałki ciasta kruchego.