Ciasto numeryczne
Połącz finezję i słodycz w deserze z popularnym ciastem numerycznym (lub Number cake)! To proste ciasto składa się z warstw kruchego ciasta, zwieńczonych kremową bitą śmietaną z mascarpone i udekorowanych według własnych upodobań. Aby uczcić powrót wiosny, w tej wersji szczególnie wyróżniają się truskawki i maliny :-) Teraz Twoja kolej, aby udekorować swoje domowe ciasto wybranymi owocami!
Składniki
Ciasto kruche :
Bita śmietana z mascarpone:
Dekoracja :
Materiały
- Szablony z cyframi
- Wałek do ciasta
- Wycinarki do kwiatów
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
Ciasto kruche:
Umieść masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i proszek migdałowy w misce. Wymieszaj do uzyskania gładkiego "kremu".
Następnie dodaj całe jajko i dobrze wymieszaj. Masa powinna być lekko grudkowata.Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj ręcznie, aż ciasto będzie gładkie.
Zawiń pokruszone ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 1 godzinę (nie kulkuj ciasta, schłodzenie zajmie znacznie więcej czasu).Gdy ciasto odpocznie, podziel je na 2 części.
Weź jedną połowę, połóż ją na arkuszu papieru do pieczenia, połóż drugi arkusz na wierzchu i rozwałkuj bardzo cienko.Wydrukuj żądany numer na kartce A4 i wytnij go. Umieść go na rozwałkowanym kruchym cieście i wytnij kontur liczby. Zrób to 2 razy.
Powtórz kroki 3 i 4 z drugim numerem.Następnie schłodź w lodówce przed usunięciem brzegów ciasta kruchego (będą lepiej odchodzić). Po 30 minutach usuń nadmiar ciasta kruchego wokół figurek.
Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C i pozostawić do ostygnięcia.
Bita śmietana z mascarpone:
Umieść mascarpone, zimną śmietanę, cukier puder i nasiona laski wanilii w misce. Ubij na pełnych obrotach, aby uzyskać bitą śmietanę.Umieść pierwszą figurkę z kruchego ciasta na talerzu do serwowania. Za pomocą rękawa cukierniczego z gładką końcówką wyciśnij bitą śmietanę w postaci małych kulek na figurkę z kruchego ciasta. Następnie umieść tę samą figurkę z kruchego ciasta na wierzchu śmietany i powtórz czynność.
Następnie zrób to samo z drugą liczbą. Jeśli kawałki kruchego ciasta się połamią, nie martw się, nie będzie to widoczne podczas składania.
Umyj owoce i ułóż je atrakcyjnie na wierzchu kremu. Udekoruj małymi bezami.
Rozwałkuj marcepan i wytnij go za pomocą wykrawaczki do ciasta. Umieść kilka kawałków marcepanu na tartę.
A teraz Twoja tarta jest gotowa!
Obserwacje
Krem: można go zastąpić ganache z białej czekolady, crème mousseline lub crème diplomate, w zależności od upodobań.
Owoce i dekoracja: to jedna z wersji, ale możesz udekorować swoją tartę według własnego uznania!
Wersja ekspresowa: Aby uzyskać znacznie szybsze rozwiązanie, możesz użyć gotowego ciasta kruchego i bezpośrednio wyciąć figurki. Do tego przepisu potrzebne będą 2 wałki ciasta kruchego.