Ciasto raclette
Gdybyśmy mieli znaleźć jeden dobry powód, by kochać zimę, powiedzielibyśmy: raclette! Kiedy temperatura spada, można rozgrzać się tym rozpływającym się w ustach przepisem. Mały problem: nie masz urządzenia do raclette! Nie ma problemu! Mamy dziś dla Ciebie wytrawne ciasto z wszystkimi pysznymi smakami raclette ;-)
Składniki
Materiały
- Mandolina
- Forma na zawiasach 24 cm
Przygotowanie
- Obierz ziemniaki i pokrój w bardzo cienkie paski za pomocą mandoliny.
- Zrób to samo z cebulą i umieść wszystko w dużej salaterce.
- Wymieszaj jajka z mąką i masłem, a następnie rozrzedź mieszaninę mlekiem. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Wlać ciasto do ziemniaków i dobrze wymieszać. Wysmarować masłem tortownicę i wlać połowę ziemniaków.
- Ułóż ser raclette, następnie szynkę peklowaną i ponownie ser raclette.
- Przykryj pozostałymi ziemniakami i wygładź szpatułką.
- Piec przez 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz ciasto raclette jest gotowe!
Obserwacje
Ziemniaki: użyj mandoliny, aby upewnić się, że wszystkie plastry ziemniaków są tej samej grubości. Zapewni to równomierne gotowanie.
Cebula: możesz ją wcześniej podsmażyć, aby łatwiej się rozpuściła.
Ser Raclette: można go zastąpić innymi serami, takimi jak Reblochon, aby na przykład przygotować ciasto tartiflette ;-)
Forma z zawiasami: jest idealna do wyjmowania z formy i utrzymywania ciasta raclette w nienaruszonym stanie. Nie zapomnij wyłożyć dna papierem do pieczenia, aby zapobiec wyciekom.