Ciasto raclette

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h 30 m

Gdybyśmy mieli znaleźć jeden dobry powód, by kochać zimę, powiedzielibyśmy: raclette! Kiedy temperatura spada, można rozgrzać się tym rozpływającym się w ustach przepisem. Mały problem: nie masz urządzenia do raclette! Nie ma problemu! Mamy dziś dla Ciebie wytrawne ciasto z wszystkimi pysznymi smakami raclette ;-)


Składniki

6
Szacowany koszt: 10.18 (1.7€/porcja)

Materiały

  • Mandolina
  • Forma na zawiasach 24 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania1 h

  • Ciasto Raclette - Przygotowanie krok 1Obierz ziemniaki i pokrój w bardzo cienkie paski za pomocą mandoliny.
  • Ciasto Raclette - Przygotowanie krok 2Zrób to samo z cebulą i umieść wszystko w dużej salaterce.
  • Ciasto Raclette - Przygotowanie krok 3Wymieszaj jajka z mąką i masłem, a następnie rozrzedź mieszaninę mlekiem. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ciasto Raclette - Przygotowanie krok 4Wlać ciasto do ziemniaków i dobrze wymieszać. Wysmarować masłem tortownicę i wlać połowę ziemniaków.
  • Ciasto Raclette - Przygotowanie krok 5Ułóż ser raclette, następnie szynkę peklowaną i ponownie ser raclette.
  • Ciasto Raclette - Przygotowanie krok 6Przykryj pozostałymi ziemniakami i wygładź szpatułką.
  • Ciasto Raclette - Przygotowanie krok 7Piec przez 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciasto Raclette - Przygotowanie krok 8A teraz ciasto raclette jest gotowe!

Obserwacje

Ziemniaki: użyj mandoliny, aby upewnić się, że wszystkie plastry ziemniaków są tej samej grubości. Zapewni to równomierne gotowanie.

Cebula: możesz ją wcześniej podsmażyć, aby łatwiej się rozpuściła.

Ser Raclette: można go zastąpić innymi serami, takimi jak Reblochon, aby na przykład przygotować ciasto tartiflette ;-)

Forma z zawiasami: jest idealna do wyjmowania z formy i utrzymywania ciasta raclette w nienaruszonym stanie. Nie zapomnij wyłożyć dna papierem do pieczenia, aby zapobiec wyciekom.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+