Ciasto raclette

zagłosuj teraz
Danie główne
8 porcji
łatwe
50 min

W tym roku, aby powitać Trzech Mędrców w Święto Trzech Króli, przygotowujemy galette... raclette! Jeśli jesteś miłośnikiem sera, ten przepis to dla Ciebie gratka, która jest zarówno chrupiąca, jak i rozpływająca się w ustach. A jeśli nie masz maszyny do raclette, oto sposób przygotowania, który pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowymi smakami tego symbolicznego dania w sezonie zimowym! Przygotuj ziemniaki, wędlinę, ser raclette i ciasto francuskie i postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku zawartymi w naszym domowym przepisie.


Składniki

8
Szacowany koszt: 8.73 (1.09€/porcja)

Materiały

  • szczotka
  • obieraczka

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania35 min

  • Ciasto Raclette - Przygotowanie krok 1Surowe ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Ciasto Raclette - Przygotowanie krok 2Umieść ciasto francuskie na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Na wierzchu rozsmarować około 2 łyżek podwójnej śmietany, pozostawiając margines.
  • Ciasto Raclette - Przygotowanie krok 3Na wierzchu ułożyć plastry ziemniaków, następnie plastry raclette i cebulę. Ponownie ułóż ziemniaki na wierzchu, a następnie wędliny.
  • Ciasto Raclette - Przygotowanie krok 4Posmaruj wierzch około 3 łyżkami podwójnej śmietany i dopraw do smaku. Zwilżyć brzegi ciasta.
  • Ciasto Raclette - Przygotowanie krok 5Przykryć ciastem francuskim i uszczelnić brzegi. Posmarować żółtkiem i udekorować.
  • Ciasto Raclette - Przygotowanie krok 6Piec przez 35 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciasto Raclette - Przygotowanie krok 7Wszystko gotowe!

Obserwacje

Możesz dodać tyle raclette i wędlin, ile chcesz!

Gotowanie ziemniaków: Ziemniaki umieszcza się w galette na surowo. Gotują się idealnie przez 35 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Dla pewności przygotowaliśmy ten przepis kilka razy.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+