Ciasto raclette
W tym roku, aby powitać Trzech Mędrców w Święto Trzech Króli, przygotowujemy galette... raclette! Jeśli jesteś miłośnikiem sera, ten przepis to dla Ciebie gratka, która jest zarówno chrupiąca, jak i rozpływająca się w ustach. A jeśli nie masz maszyny do raclette, oto sposób przygotowania, który pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowymi smakami tego symbolicznego dania w sezonie zimowym! Przygotuj ziemniaki, wędlinę, ser raclette i ciasto francuskie i postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku zawartymi w naszym domowym przepisie.
Składniki
Materiały
- szczotka
- obieraczka
Przygotowanie
- Surowe ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Umieść ciasto francuskie na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Na wierzchu rozsmarować około 2 łyżek podwójnej śmietany, pozostawiając margines.
- Na wierzchu ułożyć plastry ziemniaków, następnie plastry raclette i cebulę. Ponownie ułóż ziemniaki na wierzchu, a następnie wędliny.
- Posmaruj wierzch około 3 łyżkami podwójnej śmietany i dopraw do smaku. Zwilżyć brzegi ciasta.
- Przykryć ciastem francuskim i uszczelnić brzegi. Posmarować żółtkiem i udekorować.
- Piec przez 35 minut w temperaturze 180°C.
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Możesz dodać tyle raclette i wędlin, ile chcesz!
Gotowanie ziemniaków: Ziemniaki umieszcza się w galette na surowo. Gotują się idealnie przez 35 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Dla pewności przygotowaliśmy ten przepis kilka razy.