Chrupiący kurczak z air fryer, szybki i łatwy posiłek par excellence!
Nie ma nic lepszego na wilgotnego i chrupiącego kurczaka niż usmażenie go we frytkownicy powietrznej! To prosty, skuteczny i zdrowy sposób na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. Tutaj zamarynowaliśmy go po prostu oliwą z oliwek i kilkoma przyprawami, ale możesz dodać dowolne zioła! Po ugotowaniu wystarczy podać kawałki kurczaka z porcją warzyw lub sałatki oraz porcją ryżu lub makaronu i gotowe :-)
Składniki
Materiały
- Frytkownica powietrzna (jest to Ninja Foodi AF300EU frytkownica powietrzna z podwójną komorą o pojemności 7,6 l)
- Szczelny pojemnik
Przygotowanie
- Przygotuj kurczaka w szczelnym pojemniku, dodając oliwę z oliwek, paprykę, oregano, sól i pieprz.
- Zamknąć szczelnie puszkę i dobrze wstrząsnąć, aby wymieszać przyprawy z kurczakiem.
- Włącz frytownicę powietrzną na tryb "Airfry" w temperaturze 200°C.
- Umieść kurczaka na tacy na 20 minut.
- I gotowe! Smacznego!
Obserwacje
Jakiej frytkownicy powietrznej użyliśmy do przygotowania tego przepisu?
Użyliśmy dwukomorowej frytkownicy powietrznej Ninja Foodi AF300EU o pojemności 7,6 l.
Jak przechowywać kurczaka?
Kurczaka można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Można go również zamrozić na okres do 6 miesięcy.
Czy ten przepis można smażyć na patelni?
Oczywiście, można umieścić udka na gorącej patelni i smażyć przez 10 minut z każdej strony.
Czy można upiec ten przepis w piekarniku?
Oczywiście, można umieścić udka kurczaka w naczyniu żaroodpornym i piec przez 30 minut w temperaturze 200°C.
Z czym podawać kurczaka?
Możesz podawać go z makaronem, warzywami, ryżem, ziemniakami lub chrupiącymi gnocchi, tak jak my!
Jakimi przyprawami powinienem doprawić kurczaka?
Możesz użyć dowolnych przypraw, takich jak zioła prowansalskie, tymianek, czosnek w proszku, a nawet curry w proszku, kminek lub papryczka chili, aby uzyskać pikantną wersję!