Co zrobić z tortillami zapiekanka z szynką, szpinakiem i mozzarellą w stylu ciasta marszczonego
Masz pod ręką tortille? Zamień je w pyszną zapiekankę z ciasta naleśnikowego! Wystarczy kilka prostych składników, aby w mgnieniu oka uzyskać kompletne i pyszne danie. Połączenie szynki, szpinaku i mozzarelli to klasyk, który sprawdza się za każdym razem :-) Idealne na szybki, pocieszający posiłek!
Składniki
Materiały
- 1 naczynie żaroodporne 14x22 cm
- 1 trzepaczka
- 1 szpatułka
Przygotowanie
- Wymieszać jajka, mleko, sól i pieprz.
- Dodaj szpinak, posiekaną szynkę, startą mozzarellę i posiekaną świeżą pietruszkę (do smaku).
- Złożyć tortille harmonijkowo.
- Umieść złożone tortille obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
- Wlać mieszankę szynki na wierzch. Wciśnij nadzienie w przestrzenie między tortillami.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz zapiekanka jest gotowa!
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać zapiekankę?
Zapiekankę można przechowywać przez 3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku.
Czy do przepisu można dodać tortille?
Tak, można dodać dowolną ich ilość, nie ma potrzeby zwiększania ilości innych składników.
Czy ten przepis można przygotować osobno?
Tak, można zwinąć tortille, pokroić je i umieścić w foremce na muffinki przed wylaniem na nie masy. Wypróbowaliśmy to i możesz znaleźć kroki tutaj.
Czy mogę użyć tortilli kukurydzianych?
Tak, można bez problemu użyć tortilli kukurydzianych.
Czy ten przepis może być wegetariański?
Bez problemu można usunąć szynkę. Dodaj wybrane przez siebie przyprawy, aby nadać potrawie więcej smaku i dodaj więcej szpinaku.