Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h 5 m

Znasz już naszą słodką wersję Crinkle cake, tego pysznego , bardzo kruchego ciasta pochodzenia tureckiego, ale dziś zdecydowaliśmy się na wersję pikantną z kombinacją, którą uwielbiamy: Crinkle cake z kozim serem i miodem:-) Pokrojone w małe plasterki na aperitif lub podane jako posiłek z sałatką, pokochasz ten wspaniały przysmak! Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami krok po kroku:


Składniki

6

Do dekoracji:

Szacowany koszt: 11.39 (1.9€/porcja)

Materiały

  • 1 szczotka
  • Kwadratowa forma 22x22 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania50 min

  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 1Przytnij arkusze ciasta filo, aby dopasować je do szerokości formy, a następnie złóż je.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 2Umieść wszystkie plisowane liście jeden po drugim w formie.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 3Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 4Wymieszaj masło z olejem i posmaruj ciasto.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 5Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 6Wymieszać jajka, mleko, sól, pieprz i rozmaryn. Wlać mieszaninę równomiernie do formy.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 7Dodaj plasterki koziego sera, przekrojone na pół, w szczeliny, a następnie polej miodem wierzch ciasta. Posypać rozmarynem.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 8Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 9I gotowe! Możesz posypać wierzch pokruszonymi orzechami (w tym przypadku pistacjami) i dodać trochę posiekanych świeżych ziół (w tym przypadku pietruszki).

Obserwacje

Jakich przypraw i ziół powinienem użyć do przyprawienia pikantnego ciasta marszczonego?
Możesz użyć dowolnych przypraw i ziół.
My użyliśmy rozmarynu, ale równie dobrze sprawdzi się tymianek.

Jakie orzechy powinienem dodać do ciasta marszczonego?
My użyliśmy pokruszonych pistacji, ale orzechy włoskie będą dobrą alternatywą.

Jaki dodatek powinienem dodać do ciasta marszczonego?
Jeśli jest na nie sezon, nie wahaj się dodać pokrojonych w plasterki świeżych fig.

Jak mogę zapobiec czernieniu sera podczas gotowania?
Aby zapobiec zbytniemu ciemnieniu sera, można włożyć ciasto do piekarnika na 15 minut, następnie przykryć serem i dodać miód, a następnie piec przez kolejne 15 minut.

Jak przechowywać solone ciasto marszczone?
Umieścić w chłodnym miejscu, przykryte folią aluminiową lub folią spożywczą.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+