Ciasto marszczone, super chrupiące ciasto, które jest łatwe do zrobienia - laz borek turc facile
Szukasz łatwego, pysznego przepisu na ciasto, który nie wymaga (prawie) żadnych umiejętności cukierniczych? W takim razie dobrze trafiłeś! Ciasto Crinkle Cake to idealne rozwiązanie, aby w mgnieniu oka zaspokoić apetyt na słodycze. Dzięki pikantnemu, waniliowemu nadzieniu, przepis ten będzie niemalże przypominał francuskie tosty, ale w jeszcze bardziej chrupiącej i pobłażliwej wersji. A co najlepsze? Ten przepis wymaga prostych składników, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni! Pozwól więc, że przeprowadzimy Cię przez kolejne kroki tego przepisu, abyś mógł przygotować swoje własne ciasto marszczone :-)
Składniki
Materiały
- Forma kwadratowa 22x22 cm
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Przyciąć arkusze filo na taką samą szerokość jak forma, a następnie zgnieść je, zbliżając górę i dół do środka (patrz zdjęcie). - Umieść pogniecione liście obok siebie w formie. Wstawić do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180°C.
- Posmaruj całą powierzchnię roztopionym masłem i włóż z powrotem do piekarnika na 10 minut, nadal w temperaturze 180°C.
- W międzyczasie przygotuj mieszankę na tosty francuskie: wymieszaj jajka, mleko, cukier i wanilię.
- Wlej masę równomiernie do formy. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.
- W międzyczasie wlej wodę i cukier do rondla i wymieszaj. Umieścić na średnim ogniu i poczekać, aż cukier się rozpuści, a syrop zgęstnieje.
- Wyjąć ciasto z piekarnika i równomiernie polać syropem.
- Posiekaj (lub zmiażdż) pistacje i posyp nimi wierzch.
- A teraz ciasto jest gotowe!
Obserwacje
Jaki aromat powinienem dodać do ciasta?
Wanilię można zastąpić na przykład kwiatem pomarańczy lub wodą różaną.
Czego mogę użyć zamiast pistacji?
Jeśli jesteś uczulony na orzechy, pomiń je. W przeciwnym razie zastąp pistacje na przykład prażonymi migdałami.
Jak długo mogę przechowywać to ciasto?
Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 3 dni.
Czy mogę zamrozić już upieczone ciasto?
Jeśli chcesz, możesz zamrozić ten deser! Włóż go do piekarnika na kilka minut, aby nie stracił swojej chrupkości.