Courgiflette - dynia piżmowa w stylu tartiflette

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
1 h

Brak pomysłów na gotowanie kabaczka? Zapomnij o aksamitnych zupach i purée, spróbuj cukinii! To łatwy przepis, który wymaga tylko 4 składników. Wystarczająco dużo, aby konkurować z klasyczną tartiflette ;-) W tym przypadku tradycyjne ziemniaki można zastąpić nieco słodszym miąższem dyni piżmowej... Wystarczy udekorować kabaczek wędzonym boczkiem, cebulą i serem Reblochon. Bezglutenowe danie idealne na zimowe posiłki, rozgrzewające zarówno żołądek, jak i kubki smakowe :-)


Składniki

3

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania45 min

  • Courgiflette - dynia piżmowa w stylu tartiflette - Przygotowanie krok 1Usuń nasiona z kabaczka. Następnie, używając łyżki stołowej, wydrążyć środek kabaczka. Spłaszcz miąższ w miejscu, gdzie wcześniej znajdowały się nasiona (zobacz film na dole tego przepisu).
  • Courgiflette - dynia piżmowa w stylu tartiflette - Przygotowanie krok 2Podsmaż posiekaną cebulę na odrobinie masła, aż stanie się przezroczysta. Umieść surowe smalce w zagłębieniu, a następnie zrumienioną cebulę.
  • Courgiflette - dynia piżmowa w stylu tartiflette - Przygotowanie krok 3Pokrój kawałki Reblochon i ułóż je na cebuli.
  • Courgiflette - dynia piżmowa w stylu tartiflette - Przygotowanie krok 4Piec przez 45 minut w temperaturze 190°C.
  • Courgiflette - dynia piżmowa w stylu tartiflette - Przygotowanie krok 5Cukinia jest już gotowa!

Obserwacje

Kabaczek: w tym przepisie sprawdzi się każdy rodzaj kabaczka!



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+