Courgiflette - dynia piżmowa w stylu tartiflette
zagłosuj teraz
Brak pomysłów na gotowanie kabaczka? Zapomnij o aksamitnych zupach i purée, spróbuj cukinii! To łatwy przepis, który wymaga tylko 4 składników. Wystarczająco dużo, aby konkurować z klasyczną tartiflette ;-) W tym przypadku tradycyjne ziemniaki można zastąpić nieco słodszym miąższem dyni piżmowej... Wystarczy udekorować kabaczek wędzonym boczkiem, cebulą i serem Reblochon. Bezglutenowe danie idealne na zimowe posiłki, rozgrzewające zarówno żołądek, jak i kubki smakowe :-)
Składniki
3
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania45 min
- Usuń nasiona z kabaczka. Następnie, używając łyżki stołowej, wydrążyć środek kabaczka. Spłaszcz miąższ w miejscu, gdzie wcześniej znajdowały się nasiona (zobacz film na dole tego przepisu).
- Podsmaż posiekaną cebulę na odrobinie masła, aż stanie się przezroczysta. Umieść surowe smalce w zagłębieniu, a następnie zrumienioną cebulę.
- Pokrój kawałki Reblochon i ułóż je na cebuli.
- Piec przez 45 minut w temperaturze 190°C.
- Cukinia jest już gotowa!
Obserwacje
Kabaczek: w tym przepisie sprawdzi się każdy rodzaj kabaczka!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!