Fajitas we frytkownicy powietrznej: pyszne nadzienie w mgnieniu oka!
Masz ochotę na fajitas, ale nie masz ochoty na zmywanie? Niech żyje frytkownica powietrzna ;-) Oto jak zrobić nadzienie do fajitas gotowanych we frytkownicy powietrznej, mieszając wszystkie składniki razem (kurczaka i warzywa) w pysznej marynacie o meksykańskich smakach. Wszystko, co musisz zrobić, to dodać wybrane dodatki, w tym przypadku wybraliśmy awokado, sok z limonki i kolendrę, ale możesz też dodać sos salsa, fasolę nerkowatą, kukurydzę ... Smacznego! :-)
Składniki
Marynata:
Dodatki:
Materiały
- 1 frytkownica powietrzna Ninja Foodi Flex 10,4 l AF500EU
Przygotowanie
- Przygotować marynatę:
Połączyć oliwę z oliwek, czosnek w proszku, wędzoną paprykę, mielony kminek, sól i pieprz. - Posiekaj kurczaka, paprykę i czerwoną cebulę i przełóż do miski z marynatą.
- Dobrze wymieszać, odcedzić i odstawić do lodówki na 30 minut.
*Jeśli chcesz, możesz od razu przejść do gotowania. - Wlej mieszaninę na tacę frytownicy powietrznej. Ustaw urządzenie na tryb "Air fry" na 15 minut w temperaturze 190°C.
- W razie potrzeby zamieszać w połowie gotowania.
- I to wszystko, nadzienie jest gotowe! Możesz teraz wypełnić tortille.
- Możesz dodać dodatkowe dodatki, takie jak plasterki awokado, sok z limonki i posiekaną kolendrę.
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać Air Fryer Fajita Filling?
Można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 3 dni.
Czy mogę zamrozić nadzienie?
Tak, można!
Jak długo należy marynować składniki?
Możesz użyć mieszanki, gdy tylko będzie gotowa lub marynować ją przez 30 minut do 1 nocy w lodówce.
Jakie dodatki mogę dodać?
Możesz dodać dodatki, takie jak na przykład orzechy lub nasiona. Zalecamy dodanie sera cotija (meksykański ser) lub pokruszonej fety. Można również dodać ugotowaną kukurydzę lub czarną lub nerkowatą fasolę.
Czy można zastąpić kurczaka?
Kurczaka można oczywiście zastąpić indykiem, wołowiną, a nawet tofu!
Czy można zastąpić awokado?
Dodatek awokado jest opcjonalny!