Gnocchi alla sorrentina na patelni: szybki i serowy przepis, który wszyscy uwielbiają!

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
1 h 20 m

Bogate, smaczne i wegetariańskie pierwsze danie na bazie gnocchi ziemniaczanych, sosu pomidorowego, mozzarelli i tartego parmezanu. Gnocchi alla Sorrentina wywodzą się z regionu Kampanii, a tradycyjny przepis wymaga również etapu pieczenia w piekarniku przed podaniem na stół, ale tutaj proponujemy szybką i super żylastą wersję wykorzystującą wyłącznie kuchenkę. Wyjaśniamy krok po kroku, jak przygotować gnocchi w stylu sorrentyńskim na patelni, zaczynając od zrobienia gnocchi ziemniaczanych, ale jeśli nie masz zbyt wiele czasu, możesz również użyć gotowych. Postępuj zgodnie ze wszystkimi szczegółami i wypróbuj ten wspaniały klasyk kuchni włoskiej w domu.


Składniki

4
Szacowany koszt: 7.09 (1.77€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania45 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania15 min

Obserwacje

Czy mogę przechowywać gnocchi alla sorrentina?
Zalecamy spożywanie gnocchi alla sorrentina, gdy tylko będą gotowe, ale można przechowywać je w lodówce (w szczelnym pojemniku) przez 24 godziny. Przed spożyciem podsmaż je na patelni z pokrywką i dodaj odrobinę gorącej wody.

Jak przygotowuje się tradycyjny przepis na gnocchi alla sorrentina?
Po ugotowaniu gnocchi ziemniaczanych wymieszaj je z sosem pomidorowym. Następnie przenieś wszystko do naczynia żaroodpornego i dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę, a następnie piecz przez 7/8 minut w temperaturze 210 stopni.

Co zrobić, aby mozzarella nie puściła zbyt dużo wody?
Należy wyjąć ją z lodówki odpowiednio wcześniej i odsączyć w misce.

Czy mogę ugotować ziemniaki na parze, aby zrobić gnocchi?
Oczywiście. Ważne jest, aby ziemniaki były ugotowane przed użyciem ich w cieście.

Ile klusek ziemniaczanych na osobę?
Średnia porcja to około 200 gramów na osobę



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+