Gnocchi-mozza z zielonym pesto

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
1 h 30 m

Uwielbiam jeść i gotować włoskie jedzenie. Moja ulubiona restauracja jest obecnie zamknięta, więc postanowiłam spróbować odtworzyć jedno z ich dań, czekając na powrót! Oto mój przepis na gnocchi, które są jednocześnie miękkie i chrupiące. Po zrobieniu (a zwłaszcza zjedzeniu) tego przepisu poczujesz się jak w siódmym niebie :-D


Składniki

2
Szacowany koszt: 3.07 (1.54€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania40 min
  • Ugotuj ziemniaki w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Nakłuj je; gdy nóż dobrze się wbije, są gotowe. Odcedź i umieść w dużej misce.
  • Zetrzeć ziemniaki (najlepiej je przesiać, aby uzyskać gładkie purée).
  • Pokrój mozzarellę na małe kawałki i dodawaj po trochu, mieszając purée.
  • Następnie dodać parmezan, żółtko, mąkę i przyprawy. Dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  • Uformuj ciasto w kulę i oprósz mąką. Podziel ciasto i uformuj kulki o szerokości 2-3 cm, które również oprósz mąką.
  • Doprowadzić osoloną wodę do wrzenia. Pokrój kiełbaski na kwadraty o szerokości od 2 do 3 cm. I to wszystko, przygotowałeś swoje gnocchi.
  • Włóż gnocchi do wrzącej wody i podgrzej patelnię na małym/średnim ogniu z odrobiną oliwy z oliwek, orzeszkami piniowymi i pistacjami.
  • Gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię, wyjmij je z wody za pomocą łyżki cedzakowej, dobrze odsącz i przenieś na patelnię, aby się przypiekły.
  • Smaż je dobrze z obu stron. Gdy będą chrupiące, dodać sos pesto i dobrze wymieszać.
  • Podawać na gorąco z tartym parmezanem!

Obserwacje

Ser w cieście jest oczywiście opcjonalny, więc jeśli chcesz zrobić gnocchi bez sera, możesz!

Do gnocchi można dodać dowolny sos.

Grillowanie gnocchi na koniec nie jest obowiązkowe, choć osobiście to preferuję :)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+