Gnocchi-mozza z zielonym pesto
zagłosuj teraz
Uwielbiam jeść i gotować włoskie jedzenie. Moja ulubiona restauracja jest obecnie zamknięta, więc postanowiłam spróbować odtworzyć jedno z ich dań, czekając na powrót! Oto mój przepis na gnocchi, które są jednocześnie miękkie i chrupiące. Po zrobieniu (a zwłaszcza zjedzeniu) tego przepisu poczujesz się jak w siódmym niebie :-D
Składniki
2
Szacowany koszt: 3.07Euros€ (1.54€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania40 min
- Ugotuj ziemniaki w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Nakłuj je; gdy nóż dobrze się wbije, są gotowe. Odcedź i umieść w dużej misce.
- Zetrzeć ziemniaki (najlepiej je przesiać, aby uzyskać gładkie purée).
- Pokrój mozzarellę na małe kawałki i dodawaj po trochu, mieszając purée.
- Następnie dodać parmezan, żółtko, mąkę i przyprawy. Dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
- Uformuj ciasto w kulę i oprósz mąką. Podziel ciasto i uformuj kulki o szerokości 2-3 cm, które również oprósz mąką.
- Doprowadzić osoloną wodę do wrzenia. Pokrój kiełbaski na kwadraty o szerokości od 2 do 3 cm. I to wszystko, przygotowałeś swoje gnocchi.
- Włóż gnocchi do wrzącej wody i podgrzej patelnię na małym/średnim ogniu z odrobiną oliwy z oliwek, orzeszkami piniowymi i pistacjami.
- Gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię, wyjmij je z wody za pomocą łyżki cedzakowej, dobrze odsącz i przenieś na patelnię, aby się przypiekły.
- Smaż je dobrze z obu stron. Gdy będą chrupiące, dodać sos pesto i dobrze wymieszać.
- Podawać na gorąco z tartym parmezanem!
Obserwacje
Ser w cieście jest oczywiście opcjonalny, więc jeśli chcesz zrobić gnocchi bez sera, możesz!
Do gnocchi można dodać dowolny sos.
Grillowanie gnocchi na koniec nie jest obowiązkowe, choć osobiście to preferuję :)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!