Gnocchi z grzybami, smaczne i łatwe pierwsze danie

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
30 min

Kiedy temperatura spada, najlepszą rzeczą do zrobienia jest powrót do domu i przygotowanie dobrego posiłku. Znaleźliśmy idealny przepis dla każdego: gnocchi ze śmietaną i grzybami alla boscaiola. Prawdziwa uczta, którą warto umieścić w swoim jesienno-zimowym zeszycie z przepisami. Poniżej wyjaśniamy wszystko krok po kroku.


Składniki

2

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania10 min


Obserwacje

Czy mogę użyć świeżych grzybów?

Oczywiście. Ogólnie rzecz biorąc, 15 g suszonych (lub odwodnionych) grzybów odpowiada 100 g świeżych grzybów. W tym pierwszym daniu będziesz musiał użyć około 200 g świeżych grzybów (oczywiście będziesz musiał je oczyścić i pokroić).

Czego mogę użyć zamiast śmietany sojowej?

W tym przepisie użyliśmy bardzo łagodnej śmietany, ale z łatwością można użyć klasycznej śmietany do gotowania. Jeśli chcesz pozostać bez laktozy, wypróbuj śmietanę ryżową.

Czy mogę przechowywać gnocchi grzybowe?

Tak. Przyprawiony makaron można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce lub przykryć naczynie folią spożywczą. Maksymalnie 2 dni w lodówce,

Jakiego formatu makaronu należy użyć do sosu grzybowego?

Zamiast gnocchi można użyć wielu innych krótkich form makaronu: farfalle, mezzemaniche, rigatoni, pennette, pennoni . Odcedź makaron al dente i dokończ gotowanie na patelni z sosem grzybowym.

Jakich grzybów mogę użyć?

Użyliśmy mieszanki grzybów, ale można również użyć tylko pieczarek lub tylko borowików.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+