Hiszpańskie empanadas z tuńczykiem

zagłosuj teraz
Danie główne
8 porcji
średnie
1 h 10 m

Ta hiszpańska obrotówka wypełniona tuńczykiem zabierze Cię w podróż na Półwysep Iberyjski! Pełen słońca i smaku, z pewnością zachwyci miłośników tuńczyka!


Składniki

8

Do farszu :

Na ciasto :

Szacowany koszt: 7.56 (0.94€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania45 min
Gotowania25 min

  • Hiszpańskie empanadas z tuńczykiem - Przygotowanie krok 1Przygotowanie farszu:
    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, następnie podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę.
  • Hiszpańskie empanadas z tuńczykiem - Przygotowanie krok 2Po ugotowaniu warzyw zbierz olej, który zostanie później wykorzystany do przygotowania ciasta.
  • Hiszpańskie empanadas z tuńczykiem - Przygotowanie krok 3Ponownie podgrzać, dodać tuńczyka, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
  • Hiszpańskie empanadas z tuńczykiem - Przygotowanie krok 4Dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
  • Hiszpańskie empanadas z tuńczykiem - Przygotowanie krok 5Ciasto:
    Wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, wodę i olej roślinny. Gdy mieszanina stężeje, zagnieść ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej.
  • Hiszpańskie empanadas z tuńczykiem - Przygotowanie krok 6Nasmaruj miskę oliwą z oliwek i uformuj ciasto w kulę. Przykryć i odstawić, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Hiszpańskie empanadas z tuńczykiem - Przygotowanie krok 7Gdy ciasto się napuszy, odgazować je, tj. szybko zagnieść, aby uwolnić zawarte w nim powietrze. Przekroić na 2 części, jedną większą od drugiej (około 2/3 1/3). Rozwałkować większą część na prostokąt o grubości około 8 mm.
  • Hiszpańskie empanadas z tuńczykiem - Przygotowanie krok 8Umieść rozwałkowane ciasto na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i ułóż na nim mieszankę tuńczyka i warzyw, zachowując prostokątny kształt.
  • Hiszpańskie empanadas z tuńczykiem - Przygotowanie krok 9Rozwałkuj drugą część ciasta na prostokąt i przykryj mieszanką tuńczyka i warzyw. Odetnij nadmiar ciasta wokół blachy do pieczenia.
  • Hiszpańskie empanadas z tuńczykiem - Przygotowanie krok 10Złóż krawędzie, mocno dociskając palcami.
  • Hiszpańskie empanadas z tuńczykiem - Przygotowanie krok 11Nakłuj wierzch widelcem, a następnie użyj nadmiaru ciasta do udekorowania empanady.
  • Hiszpańskie empanadas z tuńczykiem - Przygotowanie krok 12Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 25 minut w temperaturze 200°C.
  • Hiszpańskie empanadas z tuńczykiem - Przygotowanie krok 13A teraz twoja tuńczykowa empanada jest gotowa! Możesz również przygotować mini wersję tego przepisu, robiąc empanadillas, czyli małe tuńczykowe rogaliki!

Obserwacje

Warianty: Ten przysmak znany jest również w wersji mini: empanadillas.

Historia: Pierwotnym celem tego przepisu na nadziewane roladki było wykorzystanie resztek mięsa. Tuńczyk, warzywa, jajko, ser - można sobie wyobrazić całą masę nadzień, w zależności od upodobań i tego, co mamy w domu! Aromatyczne zioła i przyprawy są bardzo mile widziane, więc nie wahaj się ich dodać, aby urozmaicić smak nadzienia.

Gotowanie: Gotowanie w piekarniku określi wynik i teksturę empanady. Ponieważ nadzienie jest już ugotowane, najlepiej nie włączać obrotowej grzałki piekarnika, a jedynie przyrumienić wierzch i spód empanady, zwracając szczególną uwagę na czas gotowania. Rozgotowana empanada będzie zbyt twarda i prawdopodobnie przypalona.

Przechowywanie: To danie może być spożywane na ciepło lub na zimno. Jest pyszna podawana z zieloną sałatą. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni! :-)



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+