Hiszpańskie empanadas z tuńczykiem
Ta hiszpańska obrotówka wypełniona tuńczykiem zabierze Cię w podróż na Półwysep Iberyjski! Pełen słońca i smaku, z pewnością zachwyci miłośników tuńczyka!
Składniki
Do farszu :
Na ciasto :
Przygotowanie
- Przygotowanie farszu:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, następnie podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę. - Po ugotowaniu warzyw zbierz olej, który zostanie później wykorzystany do przygotowania ciasta.
- Ponownie podgrzać, dodać tuńczyka, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
- Ciasto:
Wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, wodę i olej roślinny. Gdy mieszanina stężeje, zagnieść ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. - Nasmaruj miskę oliwą z oliwek i uformuj ciasto w kulę. Przykryć i odstawić, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Gdy ciasto się napuszy, odgazować je, tj. szybko zagnieść, aby uwolnić zawarte w nim powietrze. Przekroić na 2 części, jedną większą od drugiej (około 2/3 1/3). Rozwałkować większą część na prostokąt o grubości około 8 mm.
- Umieść rozwałkowane ciasto na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i ułóż na nim mieszankę tuńczyka i warzyw, zachowując prostokątny kształt.
- Rozwałkuj drugą część ciasta na prostokąt i przykryj mieszanką tuńczyka i warzyw. Odetnij nadmiar ciasta wokół blachy do pieczenia.
- Złóż krawędzie, mocno dociskając palcami.
- Nakłuj wierzch widelcem, a następnie użyj nadmiaru ciasta do udekorowania empanady.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 25 minut w temperaturze 200°C.
- A teraz twoja tuńczykowa empanada jest gotowa! Możesz również przygotować mini wersję tego przepisu, robiąc empanadillas, czyli małe tuńczykowe rogaliki!
Obserwacje
Warianty: Ten przysmak znany jest również w wersji mini: empanadillas.
Historia: Pierwotnym celem tego przepisu na nadziewane roladki było wykorzystanie resztek mięsa. Tuńczyk, warzywa, jajko, ser - można sobie wyobrazić całą masę nadzień, w zależności od upodobań i tego, co mamy w domu! Aromatyczne zioła i przyprawy są bardzo mile widziane, więc nie wahaj się ich dodać, aby urozmaicić smak nadzienia.
Gotowanie: Gotowanie w piekarniku określi wynik i teksturę empanady. Ponieważ nadzienie jest już ugotowane, najlepiej nie włączać obrotowej grzałki piekarnika, a jedynie przyrumienić wierzch i spód empanady, zwracając szczególną uwagę na czas gotowania. Rozgotowana empanada będzie zbyt twarda i prawdopodobnie przypalona.
Przechowywanie: To danie może być spożywane na ciepło lub na zimno. Jest pyszna podawana z zieloną sałatą. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni! :-)