Hiszpańska empanada z tuńczykiem

zagłosuj teraz
Danie główne
8 porcji
średnie
1 h 10 m

Ta hiszpańska empanada wypełniona tuńczykiem zabierze Cię w podróż na Półwysep Iberyjski! Pełna słońca i smaku, z pewnością zachwyci miłośników tuńczyka!


Składniki

8

Do farszu :

Na ciasto :

Szacowany koszt: 7.56 (0.94€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania45 min
Gotowania25 min


Obserwacje

Warianty: Ten przysmak znany jest również w wersji mini: empanadillas.

Historia: Pierwotnym celem tego przepisu na nadziewane roladki było wykorzystanie resztek mięsa. Tuńczyk, warzywa, jajko, ser - można sobie wyobrazić całą masę nadzień, w zależności od upodobań i tego, co mamy w domu! Aromatyczne zioła i przyprawy są bardzo mile widziane, więc nie wahaj się ich dodać, aby urozmaicić smak nadzienia.

Gotowanie: Gotowanie w piekarniku określi wynik i teksturę empanady. Ponieważ nadzienie jest już ugotowane, najlepiej nie włączać obrotowej grzałki piekarnika, a jedynie przyrumienić wierzch i spód empanady, zwracając szczególną uwagę na czas gotowania. Rozgotowana empanada będzie zbyt twarda i prawdopodobnie przypalona.

Przechowywanie: To danie może być spożywane na ciepło lub na zimno. Jest pyszna podawana z zieloną sałatą. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni! :-)



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+