Jak piec udka z kurczaka w piekarniku?
Gdy brakuje pomysłów na posiłek, nie ma to jak pieczone udka z kurczaka! Ale jak je przygotować? A przede wszystkim, jak długo piec je w piekarniku? Trafiłeś we właściwe miejsce, ponieważ mamy wszystko pod kontrolą! To idealna okazja, aby opanować tę podstawową umiejętność gotowania, która może uratować ci życie więcej niż raz ;-) A jeśli chodzi o dodatki, daj się skusić na cokolwiek lubisz: makaron, ryż, smażone warzywa, zapiekankę lub po prostu mieszankę sałat!
Składniki
Materiały
- 1 naczynie do zapiekania
- 1 pędzel (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Posmaruj udka kurczaka oliwą z oliwek, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
Jeśli chcesz, możesz pozostawić je do marynowania w lodówce. Przykryj miskę folią spożywczą. - Rozgrzej piekarnik do 200°C. Skrop oliwą z oliwek dno naczynia żaroodpornego.
- Ułóż udka kurczaka w naczyniu.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 200°C.
- Posmarować sokiem i gotować przez kolejne 15 minut w temperaturze 180°C.
Gotowe!
Obserwacje
Czy kurczaka można marynować?
Udka z kurczaka można zamarynować przed pieczeniem w piekarniku. Umieść je dobrze pokryte marynatą w szczelnym pojemniku lub w misce przykrytej folią spożywczą w lodówce na co najmniej 30 minut.
Co podawać z pieczonymi udkami z kurczaka?
Można je podawać na przykład z gotowanymi na parze ziemniakami lub warzywami.
Jak przechowywać pieczonego kurczaka?
Możesz przechowywać go w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni, jeśli nie zjesz go od razu. Aby go odgrzać, włóż go do piekarnika na kilka minut lub na patelnię z pokrywką.