Jak ugotować świeży makaron?
Wszyscy uwielbiamy dobre danie ze świeżego makaronu, z dobrym sosem pomidorowym lub pesto, to ostateczny komfortowy posiłek. Ale jeśli chodzi o gotowanie, zawsze zadajemy sobie te same pytania: Jak ugotować świeży makaron al dente? Ile soli należy dodać do wody? Oto nasze najlepsze wskazówki dotyczące idealnego gotowania! W tym przepisie użyjemy świeżego tagliatelle.
Składniki
Materiały
- Rondel
Przygotowanie
- Doprowadź do wrzenia dużą patelnię z osoloną wodą.
- Gdy woda się zagotuje, wrzuć makaron, mieszając go drewnianą łopatką.
- Gotować przez 3 minuty, upewniając się, że się nie sklejają.
- Odcedź je delikatnie w durszlaku lub za pomocą łyżki cedzakowej, dodaj mżawkę oliwy z oliwek lub gałkę masła i podawaj, gdy są jeszcze bardzo gorące!
Obserwacje
- Jaki jest najlepszy sposób gotowania świeżego makaronu?
Gotowanie al dente pozwala zachować wartości odżywcze makaronu. Jeśli rozgotujemy makaron, węglowodany zostaną szybko przekształcone w cukry.
- Z czym podawać makaron?
Możesz podawać go z sosem (carbonara, pesto, bolognese itp.) lub po prostu zjeść go bez dodatków, na przykład z mżawką oliwy z oliwek i fleur de sel.
- Ile makaronu potrzebuję?
Na jedną osobę powinno przypadać 100 g makaronu. Bardzo łatwo jest przygotować duże ilości. Wystarczy bardzo duży rondel.
- Czy mogę zastąpić sól we wrzącej wodzie?
Jeśli chcesz, możesz dodać bulion warzywny lub przyprawy.
- Jak mogę wykorzystać wodę z gotowania?
Nie wyrzucaj jeszcze wody z gotowania! Może być ona bardzo przydatna do rozcieńczania sosu, który będzie towarzyszył makaronowi. Skrobia zawarta w wodzie z gotowania pomoże świeżemu makaronowi lepiej przylegać do sosu.
Woda ta może być również używana jako domowy środek czyszczący! Sól i wrząca woda są bardzo skuteczne w usuwaniu plam i czyszczeniu.