Jak ugotować świeży makaron?

zagłosuj teraz
Jak ugotować świeży makaron?
Danie główne
2 porcji
łatwe

Wszyscy uwielbiamy dobre danie ze świeżego makaronu, z dobrym sosem pomidorowym lub pesto, to ostateczny komfortowy posiłek. Ale jeśli chodzi o gotowanie, zawsze zadajemy sobie te same pytania: Jak ugotować świeży makaron al dente? Ile soli należy dodać do wody? Oto nasze najlepsze wskazówki dotyczące idealnego gotowania! W tym przepisie użyjemy świeżego tagliatelle.


Składniki

2
Szacowany koszt: 0.4 (0.2€/porcja)

Materiały

  • Rondel

Przygotowanie

  • Doprowadź do wrzenia dużą patelnię z osoloną wodą.
  • Gdy woda się zagotuje, wrzuć makaron, mieszając go drewnianą łopatką.
  • Gotować przez 3 minuty, upewniając się, że się nie sklejają.
  • Odcedź je delikatnie w durszlaku lub za pomocą łyżki cedzakowej, dodaj mżawkę oliwy z oliwek lub gałkę masła i podawaj, gdy są jeszcze bardzo gorące!

Obserwacje

- Jaki jest najlepszy sposób gotowania świeżego makaronu?
Gotowanie al dente pozwala zachować wartości odżywcze makaronu. Jeśli rozgotujemy makaron, węglowodany zostaną szybko przekształcone w cukry.

- Z czym podawać makaron?
Możesz podawać go z sosem (carbonara, pesto, bolognese itp.) lub po prostu zjeść go bez dodatków, na przykład z mżawką oliwy z oliwek i fleur de sel.

- Ile makaronu potrzebuję?
Na jedną osobę powinno przypadać 100 g makaronu. Bardzo łatwo jest przygotować duże ilości. Wystarczy bardzo duży rondel.

- Czy mogę zastąpić sól we wrzącej wodzie?
Jeśli chcesz, możesz dodać bulion warzywny lub przyprawy.

- Jak mogę wykorzystać wodę z gotowania?
Nie wyrzucaj jeszcze wody z gotowania! Może być ona bardzo przydatna do rozcieńczania sosu, który będzie towarzyszył makaronowi. Skrobia zawarta w wodzie z gotowania pomoże świeżemu makaronowi lepiej przylegać do sosu.

Woda ta może być również używana jako domowy środek czyszczący! Sól i wrząca woda są bardzo skuteczne w usuwaniu plam i czyszczeniu.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+