Jak upiec pieczeń wieprzową w piekarniku?
zagłosuj teraz
Kiedy myślimy o niedzielnym obiedzie, często przychodzi nam na myśl pieczeń w towarzystwie smażonych ziemniaków i zielonej fasolki ;-) Oto nasz przepis na pieczeń wieprzową pieczoną w piekarniku, wraz ze wszystkimi naszymi wskazówkami dotyczącymi optymalnego przygotowania :-) Czas, temperatura, dodatki, podążaj za przewodnikiem tutaj!
Składniki
4
Szacowany koszt: 5.5Euros€ (1.38€/porcja)
Materiały
- 1 naczynie do zapiekania
- 1 pędzel (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania8 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania1 h
Wyjmij mięso z lodówki 30 minut wcześniej. Roztop masło i posiekaj ząbek czosnku. Wlej około połowy oliwy z oliwek na dno naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadź. Umieść pieczeń na wierzchu.
Polać pieczeń pozostałą oliwą z oliwek i roztopionym masłem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek i rozmaryn. Rozprowadź równomiernie za pomocą pędzla (lub rąk!).
Dodaj wodę na dno naczynia, a następnie umieść pieczeń w piekarniku na 1 godzinę w temperaturze 180°C. Regularnie polewaj i obróć w połowie pieczenia.
I oto, Twoja pieczeń jest gotowa! Możesz ją podawać z ziemniakami, marchewką, puree ziemniaczanym lub nawet sałatką! Smacznego!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!