Jak usmażyć stek z łososia na patelni?
Łosoś jest jednym z najpopularniejszych dań rybnych we Francji i nie bez powodu, ponieważ można go przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dziś przyjrzymy się smażeniu na patelni, aby uzyskać stek z łososia, który jest ugotowany i karmelizowany na skórze.
Składniki
Materiały
- Patelnia
Przygotowanie
- Usuń ości z ryby i dopraw mięso solą i pieprzem.
- Rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury i dodaj oliwę z oliwek.
- Umieść stek z łososia na patelni skórą do dołu na 2 do 3 minut.
- Następnie zmniejsz ogień (średni) i przykryj, aż ryba stanie się przezroczysta, w zależności od grubości steku z łososia. Odczekaj od 5 do 10 minut.
- I gotowe! Stek z łososia jest gotowy do spożycia.
Obserwacje
Co podawać ze stekami z łososia?
Łosoś to ryba, która doskonale komponuje się z produktami bogatymi w skrobię, takimi jak ryż basmati, komosa ryżowa lub kasza bulgur. Warzywa obejmują pory, szpinak lub szparagi.
Jakie są zalety smażenia na patelni?
Smażenie na patelni zapewnia karmelizowane wykończenie skóry i delikatne, różowawe mięso w środku, ale należy uważać, aby nie smażyć go zbyt długo, ponieważ może zbyt szybko wyschnąć!
Jak udekorować stek z łososia?
Możesz dodać mżawkę soku z cytryny i zioła, takie jak koperek, szczypiorek lub bazylia. Aby uzyskać dodatkowy smak, możesz dodać trochę crème fraîche na 2 minuty przed końcem gotowania.