Jesienne fondue reblochon w dyni!
Savoyard fondue można przygotować we wczesnych godzinach jesiennych! Co powiesz na przygotowanie go bezpośrednio w dyni ? Nowy sposób na delektowanie się tą uwielbianą dynią :-) Super prosty, wizualny przepis , który pokochają Twoi goście. Pozwolimy Ci go wypróbować, wykonując następujące kroki, aby przygotować ten przepis ↓
Składniki
Do zanurzania :
Przygotowanie
- Doprowadź wodę do wrzenia, dopraw solą i zanurz dynię w wodzie. Powinna gotować się przez 15 minut.
- Pokrój połówkę sera Reblochon na małe kawałki.
- Wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i rozmaryn.
- Wyjąć dynię i wlać do niej mieszaninę oleju. Rozprowadź ją równomiernie na całym miąższu wewnątrz dyni, a następnie wypełnij serem Reblochon.
- Umieść nadziewaną dynię w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez 20 minut.
- Dodać duże kawałki chleba wokół dyni, skropić oliwą z oliwek i piec ponownie przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz jesienne fondue jest gotowe!
Obserwacje
Jakim serem mogę zastąpić Reblochon?
Reblochon można zastąpić serem Brie, Maroilles, Camembert, Mont d'Or, Tomme de Savoie, Raclette, Morbier lub nawet serem kozim. Można również użyć szwajcarskiego sera Gruyère lub Cheddar.
Czego mogę użyć zamiast chleba?
Chleb można zastąpić kiełbasą, ziemniakami lub grzybami.
Czy do fondue można dodać cebulę?
Oczywiście, można również dodać czosnek i smalec, aby uzyskać bardziej wykwintny smak.
Jakiego rodzaju chleba powinienem użyć?
Możesz użyć dowolnego rodzaju chleba, ale zalecamy chleb brioche, który ma słodki smak, który wspaniale komponuje się ze słodyczą dyni.
Czy ten przepis można zamrozić?
Nie zalecamy tego.
Co towarzyszy temu fondue?
To fondue byłoby świetne z półmiskiem zimnych mięs i oczywiście z rodziną i przyjaciółmi ;-)