Klopsiki ikea z białym sosem
zagłosuj teraz
Czy kiedykolwiek byłeś w Ikea i próbowałeś ich słynnych klopsików? Przedstawiamy oryginalny przepis, ale o wiele smaczniejszy (ponieważ robisz je sam) :D Pyszne! Przypieczone na zewnątrz, soczyste w środku i z bardzo gładkim sosem. Kontrast smaków, które idealnie do siebie pasują. Podawane z dżemem malinowym i puree ziemniaczanym dopełnią ten szwedzki posiłek :)
Składniki
6
Klopsiki (40 sztuk):
Jako dodatek:
Szacowany koszt: 11.41Euros€ (1.9€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
- Przygotowanie klopsików:
Wymieszać dwa rodzaje mięsa w misce. Dodać posiekaną cebulę i czosnek + bułkę tartą + jajko. Ponownie wymieszać. - Na koniec dodaj mleko i dopraw solą i pieprzem.
Nabierz porcję i uformuj kulki o pożądanej wielkości (najlepiej niezbyt duże). - Umieść klopsiki na blasze do pieczenia na papierze do pieczenia. Polać je odrobiną oliwy z oliwek i piec przez 20 minut w temperaturze 200ºC.
- Sos:
Na patelni roztopić masło i dodać mąkę. Wymieszać i gotować przez 2 minuty. - Dodaj ciepły bulion i mieszaj, aż zgęstnieje. Dodać crème fraîche (lub śmietanę) + sos sojowy + musztardę. Gotować przez kolejne 5 minut.
- Sposób podania:
Podawać klopsiki z sosem na wierzchu i serwować na tym samym talerzu z tłuczonymi ziemniakami i konfiturą z czerwonych owoców. - I to wszystko! Pyszne!
Obserwacje
* Przygotowanie klopsików w średnim/małym rozmiarze daje około 40 klopsików.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!