Klopsiki ikea z białym sosem
zagłosuj teraz
Czy kiedykolwiek byłeś w Ikea i próbowałeś ich słynnych klopsików? Przedstawiamy oryginalny przepis, ale o wiele smaczniejszy (ponieważ robisz je sam) :D Pyszne! Przypieczone na zewnątrz, soczyste w środku i z bardzo gładkim sosem. Kontrast smaków, które idealnie do siebie pasują. Podawane z dżemem malinowym i puree ziemniaczanym dopełnią ten szwedzki posiłek :)
Składniki
6
Klopsiki (40 sztuk):
Jako dodatek:
Szacowany koszt: 11.41Euros€ (1.9€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
Przygotowanie klopsików:
Wymieszaj dwa rodzaje mięsa w misce. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, bułkę tartą oraz jajko. Ponownie wymieszaj.Na koniec dodaj mleko i dopraw solą oraz pieprzem.
Nabierz porcję i uformuj kulki o pożądanej wielkości (najlepiej niezbyt duże).Umieść klopsiki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Polać je odrobiną oliwy z oliwek i piec przez 20 minut w temperaturze 200ºC.
Sos:
Na patelni roztop masło i dodaj mąkę. Wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.Dodaj ciepły bulion i mieszaj, aż zgęstnieje. Dodaj crème fraîche (lub śmietanę), sos sojowy oraz musztardę. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Sposób podania:
Podawaj klopsiki z sosem na wierzchu i serwuj na tym samym talerzu z tłuczonymi ziemniakami oraz konfiturą z czerwonych owoców.I to wszystko! Pyszne!
Obserwacje
* Przygotowanie klopsików w średnim/małym rozmiarze daje około 40 klopsików.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!