Koreański smażony kurczak z pikantnym sosem gochujang - dakgangjeong

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
1 h 20 m

Miłośnicy słodkich, pikantnych i pikantnych potraw, ten przepis jest dla Was! Uwielbiamy azjatyckie smaki i chrupiące kawałki kurczaka Dakgangjeong. Gochujang rozgrzeje Twoje serce i zabierze Cię w podróż do Korei, gdzie smażony kurczak jest zwykle podawany z piwem, tak tak :-) W Korei nazywa się to "chimaek" (치맥), połączenie "chi" dla kurczaka i "maek" dla piwa (oczywiście spożywanego z umiarem!). Tutaj uwielbiamy podawać je z ryżem basmati, aby uzyskać kompletny i pyszny posiłek ;-) Postępuj zgodnie z krokami przepisu poniżej:


Składniki

2

1. marynata:

2. marynata:

Sos:

Dodatki (do wyboru):

Szacowany koszt: 5.74 (2.87€/porcja)

Materiały

  • 1 frytkownica / 1 rondel
  • Ręczniki papierowe

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania5 min
  • Koreański smażony kurczak z pikantnym sosem gochujang - Dakgangjeong - Przygotowanie krok 1Pokrój kurczaka na średniej wielkości kawałki.
  • Koreański smażony kurczak z pikantnym sosem gochujang - Dakgangjeong - Przygotowanie krok 2Umieść kawałki kurczaka w pojemniku wypełnionym mlekiem. Umieścić w lodówce na co najmniej 30 minut.
  • Koreański smażony kurczak z pikantnym sosem gochujang - Dakgangjeong - Przygotowanie krok 3Odcedzić kurczaka. Zachować odrobinę mleka. Wymieszać kurczaka z solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i imbirem oraz łyżką mleka. Pozostawić do zamarynowania w lodówce na co najmniej 30 minut.
  • Koreański smażony kurczak z pikantnym sosem gochujang - Dakgangjeong - Przygotowanie krok 4Przygotować sos:
    Wlać olej sezamowy na patelnię na średnim ogniu i dodać sos sojowy, mirin, ocet jabłkowy, miód i brązowy cukier. Na koniec dodać czosnek, zmiażdżony imbir, gochujang i pieprz. Dobrze wymieszać.
  • Koreański smażony kurczak z pikantnym sosem gochujang - Dakgangjeong - Przygotowanie krok 5Doprowadzić sos do wrzenia. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i zagęszczać sos, regularnie mieszając przez kilka minut. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
  • Koreański smażony kurczak z pikantnym sosem gochujang - Dakgangjeong - Przygotowanie krok 6Przykryj kawałki kurczaka mąką kukurydzianą. Dobrze je obtocz, a następnie umieść na talerzu (mąka kukurydziana wchłonie nieco wilgoci z kurczaka i lepiej się przyklei).
  • Koreański smażony kurczak z pikantnym sosem gochujang - Dakgangjeong - Przygotowanie krok 7Rozgrzej olej w rondlu lub frytkownicy. Olej powinien osiągnąć temperaturę 170°C.
    Zanurz kawałki kurczaka w oleju na 3 minuty (nie wkładaj wszystkich kawałków na raz i uważaj na rozpryski).
  • Koreański smażony kurczak z pikantnym sosem gochujang - Dakgangjeong - Przygotowanie krok 8Gdy kawałki nabiorą złotego koloru, wyjąć je i umieścić na talerzu z ręcznikiem papierowym.
  • Koreański smażony kurczak z pikantnym sosem gochujang - Dakgangjeong - Przygotowanie krok 9Smażyć kawałki ponownie przez 1 do 2 minut. Tym razem możesz usmażyć więcej za jednym razem. Umieść kawałki ponownie na chłonnym papierze.
  • Koreański smażony kurczak z pikantnym sosem gochujang - Dakgangjeong - Przygotowanie krok 10Obtoczyć kawałki kurczaka w sosie. Dla dodatkowego smaku posypać pokruszonymi migdałami, sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Obserwacje

Jak przechowywać smażone kawałki kurczaka?
Można je zamrozić lub przechowywać w szczelnej puszce w lodówce i odgrzewać na patelni lub w piekarniku.

Jaki dodatek jest zalecany?
Dakgangjeong można podawać z miską zwykłego ryżu i marynowanymi warzywami. Nie wahaj się czerpać inspiracji z naszego przepisu na bibimbap, aby stworzyć własne dodatki (zwane banchans)!
Smażony kurczak jest często spożywany w Korei w towarzystwie piwa (uważaj, zbyt dużo alkoholu jest niebezpieczne dla zdrowia, więc pij z umiarem). Nazywa się to "chimaek" (치맥), połączenie "chi" dla kurczaka i "maek" dla piwa.

Jaki sos podać do koreańskiego smażonego kurczaka?
Tutaj przygotowaliśmy konkretny sos do tego przepisu, ale można również posmarować kurczaka sosem na bazie sosu sojowego: zagęścić sos sojowy i brązowy cukier na patelni z odrobiną mąki kukurydzianej.

Nie chcę smażyć kurczaka, co powinienem zrobić?
Próbowaliśmy usmażyć go we frytkownicy powietrznej, ale niestety to była katastrofa!
Zamiast tego zalecamy dodanie mąki kukurydzianej do drugiej marynaty, a następnie usmażenie kawałków kurczaka na patelni z odrobiną oleju. Następnie wlej sos bezpośrednio na patelnię i smaż przez kilka minut na średnim ogniu. Możesz użyć naszego przepisu na kurczaka teriyaki jako inspiracji dla tej odmiany.

Jakie dodatki powinienem dodać?
Możesz oczywiście dodać wybrane przez siebie dodatki lub je pominąć.
Migdały można zastąpić prażonymi orzechami ziemnymi lub laskowymi.
Zastąp ziarna sezamu blond ziarnami sezamu czarnego i białego.
Szczypiorek można zastąpić zieloną cebulką / dymką / porem.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+