Koreański smażony kurczak z pikantnym sosem gochujang - dakgangjeong
Miłośnicy słodkich, pikantnych i pikantnych potraw, ten przepis jest dla Was! Uwielbiamy azjatyckie smaki i chrupiące kawałki kurczaka Dakgangjeong. Gochujang rozgrzeje Twoje serce i zabierze Cię w podróż do Korei, gdzie smażony kurczak jest zwykle podawany z piwem, tak tak :-) W Korei nazywa się to "chimaek" (치맥), połączenie "chi" dla kurczaka i "maek" dla piwa (oczywiście spożywanego z umiarem!). Tutaj uwielbiamy podawać je z ryżem basmati, aby uzyskać kompletny i pyszny posiłek ;-) Postępuj zgodnie z krokami przepisu poniżej:
Składniki
1. marynata:
2. marynata:
Sos:
Dodatki (do wyboru):
Materiały
- 1 frytkownica / 1 rondel
- Ręczniki papierowe
Przygotowanie
- Pokrój kurczaka na średniej wielkości kawałki.
- Umieść kawałki kurczaka w pojemniku wypełnionym mlekiem. Umieścić w lodówce na co najmniej 30 minut.
- Odcedzić kurczaka. Zachować odrobinę mleka. Wymieszać kurczaka z solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i imbirem oraz łyżką mleka. Pozostawić do zamarynowania w lodówce na co najmniej 30 minut.
- Przygotować sos:
Wlać olej sezamowy na patelnię na średnim ogniu i dodać sos sojowy, mirin, ocet jabłkowy, miód i brązowy cukier. Na koniec dodać czosnek, zmiażdżony imbir, gochujang i pieprz. Dobrze wymieszać. - Doprowadzić sos do wrzenia. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i zagęszczać sos, regularnie mieszając przez kilka minut. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
- Przykryj kawałki kurczaka mąką kukurydzianą. Dobrze je obtocz, a następnie umieść na talerzu (mąka kukurydziana wchłonie nieco wilgoci z kurczaka i lepiej się przyklei).
- Rozgrzej olej w rondlu lub frytkownicy. Olej powinien osiągnąć temperaturę 170°C.
Zanurz kawałki kurczaka w oleju na 3 minuty (nie wkładaj wszystkich kawałków na raz i uważaj na rozpryski). - Gdy kawałki nabiorą złotego koloru, wyjąć je i umieścić na talerzu z ręcznikiem papierowym.
- Smażyć kawałki ponownie przez 1 do 2 minut. Tym razem możesz usmażyć więcej za jednym razem. Umieść kawałki ponownie na chłonnym papierze.
- Obtoczyć kawałki kurczaka w sosie. Dla dodatkowego smaku posypać pokruszonymi migdałami, sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Obserwacje
Jak przechowywać smażone kawałki kurczaka?
Można je zamrozić lub przechowywać w szczelnej puszce w lodówce i odgrzewać na patelni lub w piekarniku.
Jaki dodatek jest zalecany?
Dakgangjeong można podawać z miską zwykłego ryżu i marynowanymi warzywami. Nie wahaj się czerpać inspiracji z naszego przepisu na bibimbap, aby stworzyć własne dodatki (zwane banchans)!
Smażony kurczak jest często spożywany w Korei w towarzystwie piwa (uważaj, zbyt dużo alkoholu jest niebezpieczne dla zdrowia, więc pij z umiarem). Nazywa się to "chimaek" (치맥), połączenie "chi" dla kurczaka i "maek" dla piwa.
Jaki sos podać do koreańskiego smażonego kurczaka?
Tutaj przygotowaliśmy konkretny sos do tego przepisu, ale można również posmarować kurczaka sosem na bazie sosu sojowego: zagęścić sos sojowy i brązowy cukier na patelni z odrobiną mąki kukurydzianej.
Nie chcę smażyć kurczaka, co powinienem zrobić?
Próbowaliśmy usmażyć go we frytkownicy powietrznej, ale niestety to była katastrofa!
Zamiast tego zalecamy dodanie mąki kukurydzianej do drugiej marynaty, a następnie usmażenie kawałków kurczaka na patelni z odrobiną oleju. Następnie wlej sos bezpośrednio na patelnię i smaż przez kilka minut na średnim ogniu. Możesz użyć naszego przepisu na kurczaka teriyaki jako inspiracji dla tej odmiany.
Jakie dodatki powinienem dodać?
Możesz oczywiście dodać wybrane przez siebie dodatki lub je pominąć.
Migdały można zastąpić prażonymi orzechami ziemnymi lub laskowymi.
Zastąp ziarna sezamu blond ziarnami sezamu czarnego i białego.
Szczypiorek można zastąpić zieloną cebulką / dymką / porem.