Kremowe risotto z grzybami
zagłosuj teraz
Tutaj proponuję risotto, w którym niektóre grzyby są gotowane w ryżu, a inne smażone na patelni, aby w ostatniej chwili podać je na talerzu. Smakowite połączenie, które uwielbiam łączyć ze świeżo posiekaną natką pietruszki :-)
Składniki
2
Szacowany koszt: 3.69Euros€ (1.84€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h
Gotowania45 min
- Oczyść grzyby i pokrój je na kawałki.
Podziel je na dwie części.
W salaterce rozcieńczyć bulion warzywny 50 ml gorącej wody. - W rondlu skrop oliwą z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę przez około 2 minuty.
Dodać część grzybów i wymieszać.
Dodać rozcieńczony bulion warzywny.
Przykryć i dusić przez kilka minut na małym ogniu, aby wywar wchłonął aromaty grzybów. - Na patelni skropić oliwą z oliwek i dodać ryż. Mieszać, aż stanie się przezroczysty.
Dodać białe wino, aby je zdeglasować i dalej mieszać.
Dodaj chochlę bulionu i mieszaj, aż cały ryż zostanie wchłonięty.
Powtarzać do wyczerpania bulionu. - Po dodaniu ostatniej chochli bulionu do risotto, usmaż drugą połowę grzybów na patelni.
Skrop oliwą z oliwek i podsmaż ząbek czosnku przez kilka sekund. Dodaj grzyby i podsmaż.
Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, zachowując gałązkę do dekoracji. - Gdy risotto ugotuje się na patelni, a grzyby na patelni, nadszedł czas na przygotowanie potraw!
- Umieść risotto w płytkim naczyniu, robiąc wgłębienie na środku.
Umieść w niej podsmażone na patelni grzyby.
Posiekaj pozostałą pietruszkę na wierzchu i voilà!
Obserwacje
Uważaj, aby nie płukać ryżu przed użyciem! Spowoduje to utratę skrobi wokół ziaren, która jest niezbędna do uzyskania wyjątkowo kremowych rezultatów :-)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!