Kremowe risotto z grzybami

zagłosuj teraz
Kremowe risotto z grzybami
Danie główne
2 porcji
łatwe
1 h 45 m

Tutaj proponuję risotto, w którym niektóre grzyby są gotowane w ryżu, a inne smażone na patelni, aby w ostatniej chwili podać je na talerzu. Smakowite połączenie, które uwielbiam łączyć ze świeżo posiekaną natką pietruszki :-)


Składniki

2
Szacowany koszt: 3.69 (1.84€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h
Gotowania45 min
  • Oczyść grzyby i pokrój je na kawałki.
    Podziel je na dwie części.

    W salaterce rozcieńczyć bulion warzywny 50 ml gorącej wody.
  • W rondlu skrop oliwą z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę przez około 2 minuty.
    Dodać część grzybów i wymieszać.
    Dodać rozcieńczony bulion warzywny.
    Przykryć i dusić przez kilka minut na małym ogniu, aby wywar wchłonął aromaty grzybów.
  • Na patelni skropić oliwą z oliwek i dodać ryż. Mieszać, aż stanie się przezroczysty.
    Dodać białe wino, aby je zdeglasować i dalej mieszać.
    Dodaj chochlę bulionu i mieszaj, aż cały ryż zostanie wchłonięty.
    Powtarzać do wyczerpania bulionu.
  • Po dodaniu ostatniej chochli bulionu do risotto, usmaż drugą połowę grzybów na patelni.
    Skrop oliwą z oliwek i podsmaż ząbek czosnku przez kilka sekund. Dodaj grzyby i podsmaż.
    Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, zachowując gałązkę do dekoracji.
  • Gdy risotto ugotuje się na patelni, a grzyby na patelni, nadszedł czas na przygotowanie potraw!
  • Umieść risotto w płytkim naczyniu, robiąc wgłębienie na środku.
    Umieść w niej podsmażone na patelni grzyby.
    Posiekaj pozostałą pietruszkę na wierzchu i voilà!

Obserwacje

Uważaj, aby nie płukać ryżu przed użyciem! Spowoduje to utratę skrobi wokół ziaren, która jest niezbędna do uzyskania wyjątkowo kremowych rezultatów :-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+