Kremowy makaron z cukinią, smaczny i bardzo szybki przepis
Idealne pierwsze danie na lato. Kremowy makaron z cukinią to bardzo szybki przepis, który można podać na lunch lub kolację (zawsze miej go pod ręką na wypadek, gdyby goście przyszli w ostatniej chwili). Dzięki krojeniu w kostkę i smażeniu na patelni, cukinia pozostaje lekko chrupiąca, tworząc przyjemny kontrast z aksamitną konsystencją świeżego sera: ciągła przyjemność, kęs po kęsie. Ty również możesz wypróbować ten łatwy wegetariański przepis. Wyjaśniamy procedurę krok po kroku, aby przynieść delikatne i smaczne danie na stół !
Składniki
Materiały
- Deska do krojenia
- nóż
- rondel
- patelnia
Przygotowanie
- Najpierw zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. W międzyczasie przygotuj przyprawy: umyj cukinie i pokrój je na małe kawałki (jak kostki).
- Wlej odrobinę oleju na patelnię i zrumień czosnek, a następnie dodaj pokrojoną cukinię i smaż przez 4 minuty na dużym ogniu.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjąć czosnek z cukinii i dodać trochę wody z gotowania makaronu. Następnie kontynuuj gotowanie na dużym ogniu przez 7 do 8 minut (jeśli woda zostanie całkowicie wchłonięta, dodaj więcej).
- Doprawić pieprzem i dodać serek śmietankowy na patelnię, a następnie dobrze wymieszać na małym ogniu. (W razie potrzeby dodać trochę wody do gotowania).
- Odcedź makaron al dente i wlej go na patelnię. Dodać starty parmezan i mieszać, aż sos dobrze połączy się z makaronem.
- Kremowy makaron z cukinią jest gotowy!
Obserwacje
Czy mogę przechowywać kremowy makaron z cukinią?
Najlepiej spożyć go, gdy tylko będzie gotowy. Jeśli pozostanie, można go przechowywać w lodówce przez jeden dzień w szczelnym pojemniku. Przed podaniem rozgnieć go na patelni z odrobiną mleka, aby ponownie nabrał kremowej konsystencji.
Jakiego formatu makaronu należy użyć?
Zalecamy makarony krótkie: rigatoni, paccheri, mezze maniche, penne, tortiglioni, fusilli lub farfalle.
Jak pokroić cukinię do makaronu?
Woleliśmy pozostawić je pokrojone w kostkę, aby zachować chrupiącą stronę tego fantastycznego letniego warzywa. Jeśli chcesz, możesz również zetrzeć je na tarce
Czego mogę użyć zamiast serka śmietankowego?
Można go zastąpić robiolą lub stracchino.
Czy mogę jeść kremowy makaron z cukinią na zimno?
Tak. Można zrobić klasyczną sałatkę makaronową, więc należy odcedzić makaron i przepuścić go pod zimną wodą, aby przestał się gotować. Następnie przygotuj kremowy sos z cukinii i serka śmietankowego i przechowuj go w lodówce, gdy całkowicie ostygnie.