Kremowy makaron z cukinią, smaczny i bardzo szybki przepis

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
25 min

Idealne pierwsze danie na lato. Kremowy makaron z cukinią to bardzo szybki przepis, który można podać na lunch lub kolację (zawsze miej go pod ręką na wypadek, gdyby goście przyszli w ostatniej chwili). Dzięki krojeniu w kostkę i smażeniu na patelni, cukinia pozostaje lekko chrupiąca, tworząc przyjemny kontrast z aksamitną konsystencją świeżego sera: ciągła przyjemność, kęs po kęsie. Ty również możesz wypróbować ten łatwy wegetariański przepis. Wyjaśniamy procedurę krok po kroku, aby przynieść delikatne i smaczne danie na stół !

Składniki

2

Materiały

  • Deska do krojenia
  • nóż
  • rondel
  • patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania13 min
Gotowania12 min
  • Kremowy makaron z cukinią, smaczny i bardzo szybki przepis - Przygotowanie krok 1Najpierw zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. W międzyczasie przygotuj przyprawy: umyj cukinie i pokrój je na małe kawałki (jak kostki).
  • Kremowy makaron z cukinią, smaczny i bardzo szybki przepis - Przygotowanie krok 2Wlej odrobinę oleju na patelnię i zrumień czosnek, a następnie dodaj pokrojoną cukinię i smaż przez 4 minuty na dużym ogniu.
  • Kremowy makaron z cukinią, smaczny i bardzo szybki przepis - Przygotowanie krok 3Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjmij czosnek z cukinii i dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Następnie kontynuuj gotowanie na dużym ogniu przez 7 do 8 minut (jeśli woda zostanie całkowicie wchłonięta, dodaj więcej).
  • Kremowy makaron z cukinią, smaczny i bardzo szybki przepis - Przygotowanie krok 4Doprawić pieprzem i dodać serek śmietankowy na patelnię, a następnie dobrze wymieszać na małym ogniu. (W razie potrzeby dodać trochę wody do gotowania).
  • Kremowy makaron z cukinią, smaczny i bardzo szybki przepis - Przygotowanie krok 5Odcedź makaron al dente i wlej go na patelnię. Dodać starty parmezan i mieszać, aż sos dobrze połączy się z makaronem.
  • Kremowy makaron z cukinią, smaczny i bardzo szybki przepis - Przygotowanie krok 6Kremowy makaron z cukinią jest gotowy!

Obserwacje

Czy mogę przechowywać kremowy makaron z cukinią? <\/b>
Najlepiej spożyć go, gdy tylko będzie gotowy. Jeśli pozostanie, można go przechowywać w lodówce przez jeden dzień w szczelnym pojemniku. Przed podaniem rozgnieć go na patelni z odrobiną mleka, aby ponownie nabrał kremowej konsystencji.

Jakiego formatu makaronu należy użyć? <\/b>
Zalecamy makarony krótkie: rigatoni, paccheri, mezze maniche, penne, tortiglioni, fusilli lub farfalle.

Jak pokroić cukinię do makaronu? <\/b>
Woleliśmy pozostawić je pokrojone w kostkę, aby zachować chrupiącą stronę tego fantastycznego letniego warzywa. Jeśli chcesz, możesz również zetrzeć je na tarce

Czego mogę użyć zamiast serka śmietankowego? <\/b>
Można go zastąpić robiolą lub stracchino.

Czy mogę jeść kremowy makaron z cukinią na zimno? <\/b>
Tak. Można zrobić klasyczną sałatkę makaronową, więc należy odcedzić makaron i przepuścić go pod zimną wodą, aby przestał się gotować. Następnie przygotuj kremowy sos z cukinii i serka śmietankowego i przechowuj go w lodówce, gdy całkowicie ostygnie.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: