Kremowy makaron z cukinią, smaczny i bardzo szybki przepis
Idealne pierwsze danie na lato. Kremowy makaron z cukinią to bardzo szybki przepis, który można podać na lunch lub kolację (zawsze miej go pod ręką na wypadek, gdyby goście przyszli w ostatniej chwili). Dzięki krojeniu w kostkę i smażeniu na patelni, cukinia pozostaje lekko chrupiąca, tworząc przyjemny kontrast z aksamitną konsystencją świeżego sera: ciągła przyjemność, kęs po kęsie. Ty również możesz wypróbować ten łatwy wegetariański przepis. Wyjaśniamy procedurę krok po kroku, aby przynieść delikatne i smaczne danie na stół !
Składniki
Materiały
- Deska do krojenia
- nóż
- rondel
- patelnia
Przygotowanie
Najpierw zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. W międzyczasie przygotuj przyprawy: umyj cukinie i pokrój je na małe kawałki (jak kostki).
Wlej odrobinę oleju na patelnię i zrumień czosnek, a następnie dodaj pokrojoną cukinię i smaż przez 4 minuty na dużym ogniu.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjmij czosnek z cukinii i dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Następnie kontynuuj gotowanie na dużym ogniu przez 7 do 8 minut (jeśli woda zostanie całkowicie wchłonięta, dodaj więcej).
Doprawić pieprzem i dodać serek śmietankowy na patelnię, a następnie dobrze wymieszać na małym ogniu. (W razie potrzeby dodać trochę wody do gotowania).
Odcedź makaron al dente i wlej go na patelnię. Dodać starty parmezan i mieszać, aż sos dobrze połączy się z makaronem.
Kremowy makaron z cukinią jest gotowy!
Obserwacje
Czy mogę przechowywać kremowy makaron z cukinią? <\/b>
Najlepiej spożyć go, gdy tylko będzie gotowy. Jeśli pozostanie, można go przechowywać w lodówce przez jeden dzień w szczelnym pojemniku. Przed podaniem rozgnieć go na patelni z odrobiną mleka, aby ponownie nabrał kremowej konsystencji.
Jakiego formatu makaronu należy użyć? <\/b>
Zalecamy makarony krótkie: rigatoni, paccheri, mezze maniche, penne, tortiglioni, fusilli lub farfalle.
Jak pokroić cukinię do makaronu? <\/b>
Woleliśmy pozostawić je pokrojone w kostkę, aby zachować chrupiącą stronę tego fantastycznego letniego warzywa. Jeśli chcesz, możesz również zetrzeć je na tarce
Czego mogę użyć zamiast serka śmietankowego? <\/b>
Można go zastąpić robiolą lub stracchino.
Czy mogę jeść kremowy makaron z cukinią na zimno? <\/b>
Tak. Można zrobić klasyczną sałatkę makaronową, więc należy odcedzić makaron i przepuścić go pod zimną wodą, aby przestał się gotować. Następnie przygotuj kremowy sos z cukinii i serka śmietankowego i przechowuj go w lodówce, gdy całkowicie ostygnie.