Kremowy makaron z pieczarkami i kiełbasą

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
28 min

Zakorzeniony w wiejskiej tradycji makaron z grzybami i kiełbasą to komfortowe danie, które przenosi nas z powrotem do autentycznych smaków kuchni włoskiej. Proste w przygotowaniu, ale o intensywnym i otulającym smaku, jest idealnym daniem na kolację z rodziną lub przyjaciółmi. Aby przygotować go w domu, możesz wybrać preferowany rodzaj makaronu: od klasycznych długich formatów, takich jak tagliatelle lub pappardelle, po krótsze formaty, takie jak mezzi rigatoni lub penne. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku, jeśli masz ochotę na kremowe danie z makaronem, makaron z grzybami i kiełbasą z pewnością Ci zasmakuje!


Składniki

2
Szacowany koszt: 3.8 (1.9€/porcja)

Materiały

  • Nóż
  • deska do krojenia
  • Patelnia do smażenia
  • Patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania18 min
Gotowania10 min
  • Kremowy makaron z pieczarkami i kiełbasą - Przygotowanie krok 1Najpierw oczyść grzyby: odetnij ziemistą część łodygi i przetrzyj je wilgotną szmatką. Następnie pokrój je na cienkie plasterki wzdłuż.
  • Kremowy makaron z pieczarkami i kiełbasą - Przygotowanie krok 2Usunąć osłonkę z kiełbasy i pokroić odzyskane mięso na kawałki. Zrumienić czosnek na patelni z oliwą z oliwek, a następnie dodać mięso kiełbasy.
  • Kremowy makaron z pieczarkami i kiełbasą - Przygotowanie krok 3Smaż kiełbasę na dużym ogniu przez 3 do 4 minut, często mieszając, a następnie zalej białym winem.
  • Kremowy makaron z pieczarkami i kiełbasą - Przygotowanie krok 4Gdy wino prawie całkowicie wyparuje, dodaj grzyby i pół (małej) szklanki gorącej wody. Następnie kontynuować gotowanie na średnim ogniu przez około 10 do 12 minut, często mieszając.
  • Kremowy makaron z pieczarkami i kiełbasą - Przygotowanie krok 5W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie.
  • Kremowy makaron z pieczarkami i kiełbasą - Przygotowanie krok 6Gdy sos z grzybów i kiełbasy będzie gotowy, wyjąć ząbek czosnku i dodać śmietanę. Mieszać przez kilka minut, aby sos nabrał smaku, a następnie posypać czarnym pieprzem i ponownie wymieszać.
  • Kremowy makaron z pieczarkami i kiełbasą - Przygotowanie krok 7Odcedź makaron al dente na patelni z sosem (zawsze zachowaj trochę wody z gotowania) i dodaj starty parmezan.
  • Kremowy makaron z pieczarkami i kiełbasą - Przygotowanie krok 8Podsmaż makaron, aż osiągnie kremową konsystencję (w razie potrzeby dodaj wodę z gotowania).
  • Kremowy makaron z pieczarkami i kiełbasą - Przygotowanie krok 9Podawaj i udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki. Kremowy makaron z grzybami i kiełbasą jest gotowy!

Obserwacje

Czy mogę przechowywać makaron z pieczarkami i kiełbasą?
1 dzień w lodówce w szczelnym pojemniku. Podgrzej na patelni, dodając odrobinę gorącej wody.

Jakiego formatu makaronu powinienem użyć?
Do tego przepisu można użyć zarówno krótkiego, jak i długiego makaronu: tagliatelle, spaghetti, penne rigate, rigatoni, mezzi rigatoni, paccheri.

Czego mogę użyć zamiast kiełbasy?
Ten przepis można również przygotować z boczkiem.

Czego mogę użyć zamiast śmietany?
Aby nadać makaronowi z pieczarkami i kiełbasą kremową konsystencję, można również użyć serka Philadelphia. Dla dwóch osób 25 gramów będzie w sam raz: dodaj go na patelnię, dodaj trochę wody do gotowania i mieszaj, aż uzyskasz kremowy makaron.

Jakich grzybów użyć do makaronu?
Można użyć zarówno świeżych, jak i suszonych grzybów. Zamiast pieczarek można również użyć borowików lub mieszanki grzybów.

Czy mogę przygotować sos z wyprzedzeniem?
Tak. Sos pieczarkowo-kiełbasiany można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce (maksymalnie 1 dzień w szczelnym pojemniku) przed użyciem go do przyprawienia makaronu.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+