Lasagne z karczochami i serem ricotta

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
średnie
55 min

Daniem par excellence jest lasagne! Klasyka jest ulubiona przez wszystkich, ale istnieje kilka całkiem dobrych alternatywnych wersji, które uwielbiamy! Spróbuj naszej fantastycznej lasagne z karczochami i serem ricotta. Smaczne i delikatne danie, idealne również dla osób na diecie wegetariańskiej. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku i wypróbuj ją w domu.


Składniki

6

Materiały

  • Blender
  • Trzepaczka elektryczna
  • Szpatułka

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Gotowania15 min
  • Przede wszystkim przygotuj sos beszamelowy według przepisu na naszej stronie (oczywiście możesz też użyć gotowego).
  • Oczyść karczochy. Wyjąć serce i delikatne części łodygi, a następnie odłożyć je do miski z wodą i cytryną.
  • Po zakończeniu czyszczenia pokrój oczyszczone karczochy na kawałki i umieść je na patelni z oliwą i ząbkiem czosnku. Gotuj przez około 15 minut pod przykryciem (powinny zmięknąć).
  • Teraz wlej ugotowane karczochy do blendera (usuń czosnek, jeśli nie lubisz smaku), dodaj trochę wody i miksuj, aż uzyskasz kremową mieszankę.
  • Teraz ugniataj ricottę w misce widelcem. Dodaj trochę mleka i kontynuuj pracę. Gdy ricotta będzie wystarczająco kremowa, dodaj karczochy i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj sól do smaku.
  • Na koniec dodaj jajko do masy i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C, a w międzyczasie przygotuj lasagne. Najpierw dobrze natłuść formę do pieczenia, a następnie ułóż obfitą warstwę sosu beszamelowego na dnie.
  • Teraz ułóż pierwszą warstwę lasagne (bez blanszowania ich w wodzie). Wylej na nią 3/4 łyżki mieszanki karczochów/ricotty/jajek i wyrównaj za pomocą szpatułki. Następnie ułóż kolejną warstwę lasagne i powtórz czynność (najlepiej zrób co najmniej 4 warstwy).
  • Gdy dojdziesz do ostatniej warstwy lasagne, polej ją pozostałym sosem beszamelowym, posyp dużą ilością startego parmezanu i pieprzu.
  • Piec przez 15/18 minut w temperaturze 200° (piekarnik statyczny).
  • Wegetariańska lasagne z karczochami i serem ricotta jest gotowa!

Obserwacje

Czy mogę przechowywać lasagne z karczochami i serem ricotta?
Tak, można je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do trzech dni.

Czy mogę zamrozić lasagne z karczochami i serem ricotta?
Oczywiście. Umieść porcje w specjalnych pojemnikach i włóż do zamrażarki na okres do 3 miesięcy.

Czy mogę zastąpić karczochy w lasagne?
Możesz zastąpić to warzywo dowolnym innym, w zależności od upodobań. Wystarczy postępować zgodnie z tą samą procedurą. Spróbuj cukinii, szpinaku lub dyni.

Czy mogę zrezygnować z sosu beszamelowego w lasagne?
Możesz użyć samego sera ricotta, ale weź pod uwagę, że wyeliminowanie beszamelu znacznie zmniejszy kremowość przepisu.

Czy mogę zastąpić ser ricotta w lasagne?
Można użyć tylko beszamelu lub śmietany do gotowania.

Jakie inne składniki można dodać do lasagne z karczochami i serem ricotta?
Możesz dodać cokolwiek chcesz, np. pokrojoną w kostkę szynkę, krewetki, mozzarellę.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+