Lasagne z karczochami i ricottą

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
średnie
55 min

Daniem par excellence jest lasagne! Klasyka jest ulubiona przez wszystkich, ale istnieje kilka całkiem dobrych alternatywnych wersji, które uwielbiamy! Spróbuj naszej fantastycznej lasagne z karczochami i serem ricotta. Smaczne i delikatne danie, idealne również dla osób na diecie wegetariańskiej. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku i wypróbuj ją w domu.


Składniki

6

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Gotowania15 min

Obserwacje

Czy mogę przechowywać lasagne z karczochami i serem ricotta?
Tak, można je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do trzech dni.

Czy mogę zamrozić lasagne z karczochami i serem ricotta?
Oczywiście. Umieść porcje w specjalnych pojemnikach i włóż do zamrażarki na okres do 3 miesięcy.

Czy mogę zastąpić karczochy w lasagne?
Możesz zastąpić to warzywo dowolnym innym, w zależności od upodobań. Wystarczy postępować zgodnie z tą samą procedurą. Spróbuj cukinii, szpinaku lub dyni.

Czy mogę zrezygnować z sosu beszamelowego w lasagne?
Możesz użyć samego sera ricotta, ale weź pod uwagę, że wyeliminowanie beszamelu znacznie zmniejszy kremowość przepisu.

Czy mogę zastąpić ser ricotta w lasagne?
Można użyć tylko beszamelu lub śmietany do gotowania.

Jakie inne składniki można dodać do lasagne z karczochami i serem ricotta?
Możesz dodać cokolwiek chcesz, np. pokrojoną w kostkę szynkę, krewetki, mozzarellę.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+