Makaron z boczkiem: łatwy, tani i kremowy
Kremowy makaron z boczkiem to danie, któremu nie można się oprzeć, które łączy w sobie proste smaki i komfort domowej kuchni w pysznym przepisie. Idealny na szybki lunch lub kolację, można go przygotować w zaledwie kilka minut, ale jest pełen smaku dzięki smakowitości boczku i jego kremowej konsystencji: smaczne danie z makaronem, które wkrótce stanie się klasykiem w Twojej kuchni. Dowiedz się, jak przygotować kremowy makaron z boczkiem w mgnieniu oka, wyjaśniamy procedurę krok po kroku!
Składniki
Materiały
- patelnia
- rondel
Przygotowanie
- Drobno posiekaj cebulę i zrumień ją na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
- Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż na złoty kolor.
- W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie kilka minut krócej niż podano na opakowaniu.
- Wlej chochlę (nie za dużą) wody z gotowania na patelnię z boczkiem. Następnie dodać odcedzony makaron i dobrze wymieszać.
- Dodać starty parmezan (po trochu na raz) i stale mieszać na dużym ogniu, aż do uzyskania kremowego sosu.
- Doprawić czarnym pieprzem i podawać. Kremowy makaron z boczkiem jest gotowy!
Obserwacje
Jakiego formatu makaronu użyć?
Kremowy makaron z pancettą pasuje do wielu form makaronu: spaghetti, paccheri, rigatoni, mezze maniche, tagliatelle, penne lub fusilloni.
Czy mogę przechowywać kremowy makaron z boczkiem?
Zalecamy spożywanie kremowego makaronu z boczkiem, gdy tylko będzie gotowy. Można go jednak przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 1 dnia.
Jakiego boczku użyć do tego dania z makaronem?
Sprawdzi się zarówno słodki, jak i wędzony boczek. Wszystko zależy od gustu!
Co mogę dodać do makaronu z kremowym boczkiem?
Możesz dodać grzyby lub cukinię.
Jak uzyskać kremową konsystencję makaronu z boczkiem?
Uzyskujemy ją poprzez dodanie startego parmezanu i wody z gotowania samego makaronu. W prostszej wersji można użyć bezpośrednio śmietany do gotowania.