Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami: szybkie i smaczne pierwsze danie!
Masz resztki suszonych pomidorów w oleju i nie wiesz, co z nimi zrobić? Oto świetny pomysł na przygotowanie szybkiego (jest gotowe w zaledwie 15 minut) i smacznego pierwszego dania: fusilli z cukinią i suszonymi pomidorami . Smak jest zrównoważony i satysfakcjonujący, ale jeśli wolisz, możesz również dodać odrobinę świeżej papryczki chili, aby nadać mu lekko pikantny charakter. Wypróbuj ten wegetariański i ekonomiczny przepis i podawaj go na lunch lub kolację!
Składniki
Materiały
- Patelnia
- rondel
- deska do krojenia
- nóż
Przygotowanie
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
Podsmaż czosnek na patelni z oliwą z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, zalać białym winem i gotować, aż wino prawie całkowicie odparuje. Na koniec dodać suszone pomidory (nie odsączając ich zbytnio) pokrojone na małe kawałki i dobrze mieszać przez kilka minut. - Odcedź makaron al dente bezpośrednio na patelni z sosem, dodaj kilka łyżek wody z gotowania i mieszaj kilka minut
- Podawaj i posyp startym parmezanem (jeśli wolisz). Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami jest gotowy!
Obserwacje
Czy mogę przechowywać makaron z cukinią i suszonymi pomidorami?
Zalecamy zjedzenie go, gdy tylko będzie gotowy. Można go jednak przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni.
Czego mogę użyć zamiast parmezanu?
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami można również podawać z serem pecorino lub soloną ricottą.
Co mogę dodać do makaronu z cukinią i suszonymi pomidorami?
Aby makaron był bardziej kremowy, można dodać kilka łyżek świeżej ricotty pod koniec gotowania lub trochę pesto
Jakiego makaronu powinienem użyć do sosu z cukinii i suszonych pomidorów?
Zalecamy użycie krótkiego makaronu: fusilli, mezze maniche, rigatoni lub penne rigate.