Makaron z czerwoną kapustą i orzechami włoskimi, pierwsze danie, które wygląda dobrze i jest łatwe w przygotowaniu
Czy wykorzystałeś czerwoną kapustę do przygotowania doskonałej zimowej sałatki? Z pewnością zostało Ci jej trochę i nie wiesz, co z nią zrobić. Oto nasz pomysł na efektowne i bardzo proste pierwsze danie: paccheri z czerwoną kapustą i posiekanymi orzechami włoskimi. Niesamowity kolor i wyjątkowy smak, wegetariańskie danie, które możesz zaproponować na codzienny lunch, ale także jeśli masz gości na kolację. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegóły i kilka wskazówek, jeśli chcesz wprowadzić jakiekolwiek zmiany w przepisie. Smacznego!
Składniki
Materiały
- Deska do krojenia
- nóż
- ociekacz do makaronu
- łyżka
- szklanka
Przygotowanie
- Pokrój kapustę i usuń białą środkową część (która pozostaje twarda).
- Podsmaż cebulę (drobno posiekaną) na patelni z oliwą z oliwek. Pokrój czerwoną kapustę w paski i dodaj na patelnię, a następnie smaż przez kilka minut na dużym ogniu.
- Teraz dodaj wodę na patelnię, przykryj pokrywką i pozostaw kapustę do gotowania przez około 20 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie ugotuj makaron we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu
- Gdy kapusta będzie gotowa, połowę z niej włożyć do blendera wraz z pozostałym na patelni płynem z gotowania (jeśli płyn całkowicie wyschnie, dodać 1 lub 2 łyżki wody z gotowania). Następnie zmiksować na puree i wlać z powrotem na patelnię. Dodać sok z cytryny i wymieszać
- Odcedzić makaron al dente i wlać go na patelnię z czerwoną kapustą i puree, dodać 2 łyżki parmezanu i szybko wymieszać makaron
- Podawać i udekorować posiekanymi orzechami włoskimi i odrobiną posiekanej natki pietruszki dla kontrastu. Makaron gotowy, zapraszamy do stołu!
Obserwacje
Czy mogę przechowywać makaron z czerwoną kapustą i orzechami włoskimi?
Zalecamy zjedzenie go od razu po przygotowaniu, jednak można przechowywać go w lodówce (w szczelnym pojemniku) przez kilka dni.
Jakiego formatu makaronu powinienem użyć?
Zalecamy użycie krótkiego makaronu. Możesz wypróbować ten przepis z fusilli, mezze maniche rigate, penne rigate lub rigatoni.
Co dodać, aby nadać kremowi z czerwonej kapusty więcej smaku?
Jeśli uznasz, że potrawie brakuje nieco kwasowości, zalecamy dodanie 1 łyżki soku z cytryny do kremu z czerwonej kapusty przed wrzuceniem makaronu na patelnię.
Co mogę dodać do makaronu z czerwoną kapustą?
Jeśli nie jesteś wegetarianinem, możesz dodać boczek lub speck. Boczek należy najpierw podsmażyć na patelni, a następnie wymieszać z kremem z czerwonej kapusty. Z kolei boczek wystarczy szybko zrumienić na rozgrzanej patelni i dodać po podaniu makaronu.
Czego mogę użyć zamiast orzechów włoskich?
Jeśli nie lubisz orzechów włoskich, spróbuj pistacji, migdałów lub orzechów laskowych. Posiekaj je przed użyciem do dekoracji potrawy.