Makaron z karczochami i boczkiem, smaczne i łatwe w przygotowaniu pierwsze danie

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
30 min

Makaron z karczochami, obowiązkowy, gdy to doskonałe warzywo zaczyna pojawiać się na rynku. Kremowe i smaczne pierwsze danie, które można zaproponować gościom na kolację, ale będzie również idealne na codzienny lunch, ponieważ jest tak łatwe w przygotowaniu: gotujesz karczochy razem z boczkiem, a następnie odkładasz je na bok i miksujesz, aby uzyskać smaczny krem, który posłuży do przyprawienia makaronu. Jeśli Twoje wielkanocne menu nie jest jeszcze gotowe, możesz włączyć paccheri z karczochami i boczkiem jako pierwsze danie .Czy to brzmi jak dobry pomysł? Odkryj szczegółowy przepis poniżej!


Składniki

2

Materiały

  • Miska
  • deska do krojenia
  • nóż
  • garnek
  • patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania10 min
  • Najpierw przygotuj miskę z wodą i cytryną, do której włożysz oczyszczone karczochy.
  • Oczyść karczochy, zaczynając od skrócenia łodygi i odcięcia zewnętrznej części (odzyskaj tylko środkową część, ponieważ nie zawiera włókien). Następnie usuń zewnętrzne liście karczocha, aż dotrzesz do serca.
  • Teraz pokrój serca karczochów na ćwiartki, usuń siano ze środka (użyj ostrego noża) i zanurz kawałki w zakwaszonej wodzie, aby zapobiec ich utlenianiu.
  • Drobno posiekaj cebulę i zrumień ją na niewielkiej ilości oleju. Dodaj boczek i smaż go przez 3 do 4 minut na dużym ogniu, a następnie pokrój karczochy na mniejsze plasterki i dodaj je na patelnię.
  • Wlej szklankę wody na patelnię. Przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu obracając.
  • W międzyczasie postaw garnek z osoloną wodą na kuchence i po doprowadzeniu jej do wrzenia ugotuj makaron
  • Po 15 minutach gotowania na patelni, wyjmij wszystkie karczochy (zostaw kilka do dekoracji) i włóż je do blendera, dodając trochę płynu z gotowania i kilka kawałków boczku.
  • Zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie wlać z powrotem na patelnię, dodać trochę wody z gotowania makaronu i dobrze wymieszać (utrzymywać ogień na małym ogniu).
  • Teraz odcedź makaron al dente i wlej go na patelnię, dodaj dwie łyżki parmezanu i mieszaj przez kilka minut (w razie potrzeby dodaj trochę wody do gotowania).
  • Kremowe paccheri z karczochami i boczkiem gotowe!

Obserwacje

Czy mogę przechowywać makaron z karczochami i boczkiem?
Jeśli makaron zostanie, można go umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce do jednego dnia. Przed podaniem podgrzej go na patelni, dodając odrobinę wody.

Jakiego formatu użyć do kremu z karczochów?
My użyliśmy makaronu paccheri, ale można użyć krótkiego lub długiego makaronu. Wypróbuj mezze maniche rigate, rigatoni, tagliatelle lub spaghetti.

Czego mogę użyć zamiast boczku?
Doskonałym połączeniem jest boczek. W takim przypadku zalecamy przygotowanie kremu z karczochów i osobne podsmażenie boczku na patelni: dodaj go, gdy podasz danie, aby było ładne i chrupiące. Jeśli potrzebujesz wegetariańskiego pierwszego dania, możesz przygotować przepis tylko z kremem z karczochów i bez dodatku boczku.

Czy mogę użyć śmietany do paccheri carciofi e pancetta?
Tak. Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze bardziej kremowe, możesz dodać odrobinę śmietany.

Jak mogę zapobiec czernieniu rąk podczas czyszczenia karczochów?
Można założyć lateksowe rękawiczki lub natrzeć ręce cytryną przed użyciem jej do przygotowania zakwaszonej wody.

Co mogę zrobić z resztkami karczochów?
Liście można wykorzystać do przygotowania doskonałych chipsów z karczochów, po prostu smażąc je na gorącym oleju. Możesz też wykorzystać resztki karczochów do przygotowania wywaru warzywnego, który możesz wykorzystać do ugotowania risotto z karczochami.



Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+