Makaron z łososiem i serem ricotta, kremowy przepis, którego każdy chce spróbować
Smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Makaron z łososiem i serkiem ricotta to pierwsze danie, które powinieneś zawsze rozważyć, gdy brakuje ci czasu, ale chcesz przynieść na stół smaczne pierwsze danie. Zwykle makaron z łososiem przygotowuje się ze śmietaną lub serkiem Philadelphia, połączenie z ricottą i koperkiem jest ciekawą alternatywą, która pozwoli zaoferować gościom nowe smaki. Wypróbuj ten przepis już teraz, zamiast pappardelle możesz również użyć krótkich formatów makaronu: farfalle, mezze maniche i penne rigate są bez wątpienia najbardziej odpowiednie!
Składniki
Materiały
- patelnia
- tarka
- deska do krojenia
- rondel
- nóż
- drewniana łyżka
Przygotowanie
- Drobno posiekaj szalotkę i podsmaż ją na patelni z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- Dodaj posiekanego wędzonego łososia i gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, ciągle mieszając. Następnie zwiększyć ogień i zalać białym winem.
- Teraz włóż twarożek do miski i rozgnieć go widelcem, a następnie wlej na patelnię z łososiem. Dodaj świeżą śmietanę i koperek i wymieszaj. Kontynuować gotowanie przez 4 do 5 minut na małym ogniu.
- W międzyczasie zagotuj garnek osolonej wody. Zanurz makaron i ugotuj go.
- Weź chochlę wody z gotowania i wlej ją na patelnię z sosem. Następnie odcedź makaron al dente, wlej go na patelnię i szybko wymieszaj
- Podawać i posypać odrobiną koperku. Makaron z łososiem i serem ricotta jest gotowy!
Obserwacje
Czy mogę przechowywać makaron z łososiem i ricottą?
Tak, można go przechowywać do jednego dnia w lodówce. Zalecamy jednak zjedzenie go, gdy tylko będzie gotowy, aby cieszyć się tym fantastycznym pierwszym daniem w najlepszym wydaniu.
Czy mogę użyć świeżego łososia?
Oczywiście, że tak. Pokrój go w paski i postępuj zgodnie z tą samą procedurą, co w przepisie
Jakiego formatu powinienem użyć do przygotowania makaronu z łososiem i ricottą?
Użyliśmy pappardelle, ale można również użyć tagliatelle lub krótkich form makaronu, takich jak penne rigate, mezze maniche, fusilli lub farfalle.
Czego mogę użyć zamiast płynnej śmietany?
Możesz użyć klasycznej śmietany do gotowania lub odrobiny mleka. Sprawią one, że sos na bazie ricotty będzie bardziej kremowy.
Czy mogę użyć świeżego koperku?
Oczywiście. Danie będzie jeszcze smaczniejsze