Makaron z 'nduja, łatwe do przygotowania kalabryjskie danie z makaronem

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
20 min

Jeśli byłeś na wakacjach w Kalabrii, bez wątpienia próbowałeś 'nduja: kiełbasy z wieprzowiny i papryczki chili, typowej dla tego południowego regionu Włoch. 'nduja może być spożywana na gorącym chlebie tostowym, na pizzy lub można jej użyć do przygotowania pysznego sosu do makaronu (jak w naszym przypadku). Przepis jest bardzo prosty i już po pierwszym kęsie można poczuć intensywny smak południowej kuchni. Ty również możesz spróbować makaronu z 'nduja w domu, jeśli szukasz pikantnego i smacznego dania w tym samym czasie, wyjaśniamy procedurę krok po kroku!


Składniki

2
Szacowany koszt: 2.45 (1.22€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania15 min


Obserwacje

Czy mogę przechowywać makaron z 'Nduja?
To danie z makaronem powinno być spożywane od razu po przygotowaniu, ale można je przechowywać w lodówce (w szczelnym pojemniku) przez jeden dzień.

Co mogę zrobić, jeśli zostanie mi makaron z 'Nduja?
Można go użyć do przygotowania zapiekanego timbale. Wlej go do naczynia żaroodpornego, dodaj trochę startego sera pecorino, trochę rozdrobnionego sera caciocavallo (lub sera scamorza), wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki i piecz w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 220°.

Jaka jest właściwa proporcja 'Nduja do przygotowania makaronu?
Dla zrównoważonego dania proporcja wynosi 25 g 'Nduja na 100 g makaronu.

Jakiej cebuli użyć do makaronu z 'Nduja?
Zalecamy użycie czerwonej cebuli z Tropei.

Jakiego formatu makaronu użyć do sosu 'Nduja?
My wybraliśmy krótki makaron (rigatoni). Makaron 'Nduja można jednak przygotować ze spaghetti, pappardelle, tagliatelle, scialiatielli, ale także z innych krótkich makaronów, takich jak mezze maniche, mezzi rigatoni, trofie lub fusilloni.

Co można łączyć z 'Nduja?
W Kalabrii bardzo popularna jest wersja z tuńczykiem: wystarczy 100 g tuńczyka na 200 g makaronu. W tym przypadku odradzamy dodawanie parmezanu.

Czego mogę użyć zamiast parmezanu?
Jeśli wolisz jeszcze bardziej intensywny smak, zalecamy użycie startego pecorino (najlepiej z Kalabrii).

Jak przechowywać 'Nduja po otwarciu?
Umieść kawałek 'nduja w misce i szczelnie przykryj folią spożywczą. Następnie przechowywać w lodówce.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+