Musaka po grecku
zagłosuj teraz
Pyszna mieszanka grillowanych bakłażanów i jagnięciny, doprawiona ziołami i przyprawami ;-)
Składniki
6
Sos pomidorowy :
Do białego sosu :
Szacowany koszt: 8.02Euros€ (1.34€/porcja)
Materiały
- Naczynie żaroodporne 25 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h
Gotowania35 min
- Dobrze oczyść bakłażany i pokrój je w plastry o grubości 1 cm. Ułóż je na blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.
- Sos pomidorowy :
Do rondla wlać oliwę z oliwek i dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dodać sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cynamonu i koncentrat pomidorowy. Mieszać i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. - Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę na oliwie z oliwek. Następnie dodaj pokrojoną jagnięcinę i gotuj.
- Dodaj sos pomidorowy, mielony ząbek czosnku i bouquet garni. Dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Biały sos :
W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Dobrze wymieszać. - Dodawaj mleko po trochu, dobrze mieszając trzepaczką. Jeśli mieszanina ma zbyt wiele grudek, użyj blendera. Mieszać na ogniu, aż biały sos zgęstnieje.
- Zdjąć z ognia i dodać jedno roztrzepane jajko, energicznie mieszając.
- W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek ułożyć na dnie połowę bakłażanów. Dodać mięso i wyrównać powierzchnię.
- Na wierzchu ułożyć drugą połowę bakłażanów, a na koniec polać białym sosem.
- Piec przez 35 minut w temperaturze 180°C, uważając, aby się nie przypaliły.
- A teraz twoja musaka jest gotowa!
Obserwacje
Tradycyjny przepis: prawdziwa grecka moussaka była kiedyś przygotowywana bez białego sosu. Obecnie została wyeksportowana, a sos został dodany na wierzch, aby uczynić ją jeszcze bardziej kremową.
Nietolerancje/alergie: jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i/lub bezjajecznej, możesz przygotować ten przepis w tradycyjny sposób, tj. bez białego sosu.
Mięso jagnięce: można je zastąpić mieloną wołowiną lub cielęciną.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!