Musaka po grecku

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h 35 m

Pyszna mieszanka grillowanych bakłażanów i jagnięciny, doprawiona ziołami i przyprawami ;-)


Składniki

6

Sos pomidorowy :

Do białego sosu :

Szacowany koszt: 8.02 (1.34€/porcja)

Materiały

  • Naczynie żaroodporne 25 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h
Gotowania35 min

  • Musaka po grecku - Przygotowanie krok 1Dobrze oczyść bakłażany i pokrój je w plastry o grubości 1 cm. Ułóż je na blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.
  • Musaka po grecku - Przygotowanie krok 2Sos pomidorowy :
    Do rondla wlać oliwę z oliwek i dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dodać sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cynamonu i koncentrat pomidorowy. Mieszać i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
  • Musaka po grecku - Przygotowanie krok 3Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę na oliwie z oliwek. Następnie dodaj pokrojoną jagnięcinę i gotuj.
  • Musaka po grecku - Przygotowanie krok 4Dodaj sos pomidorowy, mielony ząbek czosnku i bouquet garni. Dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut.
  • Musaka po grecku - Przygotowanie krok 5Biały sos :
    W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Dobrze wymieszać.
  • Musaka po grecku - Przygotowanie krok 6Dodawaj mleko po trochu, dobrze mieszając trzepaczką. Jeśli mieszanina ma zbyt wiele grudek, użyj blendera. Mieszać na ogniu, aż biały sos zgęstnieje.
  • Musaka po grecku - Przygotowanie krok 7Zdjąć z ognia i dodać jedno roztrzepane jajko, energicznie mieszając.
  • Musaka po grecku - Przygotowanie krok 8W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek ułożyć na dnie połowę bakłażanów. Dodać mięso i wyrównać powierzchnię.
  • Musaka po grecku - Przygotowanie krok 9Na wierzchu ułożyć drugą połowę bakłażanów, a na koniec polać białym sosem.
  • Musaka po grecku - Przygotowanie krok 10Piec przez 35 minut w temperaturze 180°C, uważając, aby się nie przypaliły.
  • Musaka po grecku - Przygotowanie krok 11A teraz twoja musaka jest gotowa!

Obserwacje

Tradycyjny przepis: prawdziwa grecka moussaka była kiedyś przygotowywana bez białego sosu. Obecnie została wyeksportowana, a sos został dodany na wierzch, aby uczynić ją jeszcze bardziej kremową.

Nietolerancje/alergie: jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i/lub bezjajecznej, możesz przygotować ten przepis w tradycyjny sposób, tj. bez białego sosu.

Mięso jagnięce: można je zastąpić mieloną wołowiną lub cielęciną.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+