Nasi goreng, indonezyjskie danie z ryżu

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
45 min

Rodzaj dania, za którym szalejemy: smaki, kolory, a przede wszystkim łatwość przygotowania. Wybierzmy się więc do Indonezji z tym domowym Nasi Goreng. W menu ryż gotowany na patelni i wymieszany z jajkami, warzywami, kurczakiem i krewetkami. Świetny pomysł na wykorzystanie resztek ryżu ;-) Poniżej przedstawiamy krok po kroku nasz przepis ↓


Składniki

2
Szacowany koszt: 7.73 (3.86€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania25 min


Obserwacje

Czy ten przepis można przygotować z resztek ryżu?
Tak, można, a nawet zaleca się użycie ryżu, który został ugotowany co najmniej dzień wcześniej, aby był nieco bardziej suchy przed zmieszaniem go z innymi składnikami. Jeśli ryż zostanie ugotowany dzień wcześniej, może stać się lepki.

Jakich warzyw powinienem użyć?
Możesz użyć porów i marchewki, tak jak my, lub warzyw sezonowych. Można również dodać groszek.

Czy można zamrozić nasi goreng?
Tak, absolutnie, ale upewnij się, że używasz świeżych, niemrożonych produktów do przygotowania przepisu i zamrożenia go później.

Jak długo można przechowywać nasi goreng?
Nasi goreng można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Skąd pochodzi nasi goreng?
Nasi goreng jest spożywany głównie w Indonezji, ale także w Malezji i Singapurze. Przepisy różnią się, ale zasada pozostaje ta sama: zawsze jest smażony ryż i nadzienie warzywno-białkowe.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+