Nasi goreng, indonezyjskie danie z ryżu
Rodzaj dania, za którym szalejemy: smaki, kolory, a przede wszystkim łatwość przygotowania. Wybierzmy się więc do Indonezji z tym domowym Nasi Goreng. W menu ryż gotowany na patelni i wymieszany z jajkami, warzywami, kurczakiem i krewetkami. Świetny pomysł na wykorzystanie resztek ryżu ;-) Poniżej przedstawiamy krok po kroku nasz przepis ↓
Składniki
Materiały
- 1 patelnia lub wok
Przygotowanie
Zacznij od umycia i pokrojenia w kostkę pora, marchewki, słodkiej papryki, szalotki i czosnku. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki. Ubij jajka na omlet.
Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, a następnie wlej roztrzepane jajka. Smaż jajka, aż będą ścięte, a następnie odstaw na bok.
Ponownie wlej trochę oleju na patelnię i smaż czosnek oraz szalotkę przez 5 do 10 minut na małym/średnim ogniu.
Dodaj pora, marchewkę i słodką paprykę, a następnie gotuj warzywa, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj kurczaka i krewetki, a następnie smaż z warzywami, aż będą ugotowane.
Dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz cayenne, sól, pieprz i sos sojowy. Dobrze wymieszaj.
Dodaj jajecznicę i ryż, a następnie dokładnie wymieszaj. Danie jest gotowe!
Podawaj z posypką ze smażonej cebuli lub posiekanej kolendry. Jeśli masz ochotę, możesz dodać na wierzch jajko sadzone.
Obserwacje
Czy ten przepis można przygotować z resztek ryżu?
Tak, można, a nawet zaleca się użycie ryżu, który został ugotowany co najmniej dzień wcześniej, aby był nieco bardziej suchy przed zmieszaniem go z innymi składnikami. Jeśli ryż zostanie ugotowany dzień wcześniej, może stać się lepki.
Jakich warzyw powinienem użyć?
Możesz użyć porów i marchewki, tak jak my, lub warzyw sezonowych. Można również dodać groszek.
Czy można zamrozić nasi goreng?
Tak, absolutnie, ale upewnij się, że używasz świeżych, niemrożonych produktów do przygotowania przepisu i zamrożenia go później.
Jak długo można przechowywać nasi goreng?
Nasi goreng można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni.
Skąd pochodzi nasi goreng?
Nasi goreng jest spożywany głównie w Indonezji, ale także w Malezji i Singapurze. Przepisy różnią się, ale zasada pozostaje ta sama: zawsze jest smażony ryż i nadzienie warzywno-białkowe.