Parmigiana z bakłażana - tradycyjny przepis wyjaśniony krok po kroku!
Jeden z najpopularniejszych przepisów wśród Włochów, wegetariańskie danie jednogarnkowe, które jest równie proste, co smaczne i zawsze przekonuje każdego gościa. Parmigiana z bakłażana (przez wielu nazywana również "melanzane alla parmigiana") reprezentuje smak kuchni śródziemnomorskiej w najlepszym wydaniu: mozzarella, pomidory, bazylia i oczywiście bakłażany, które są najpierw smażone, a następnie pieczone w piekarniku. Istnieje wiele dyskusji na temat pochodzenia bakłażana parmigiana i istnieje kilka regionów, które kwestionują ojcostwo tego doskonałego włoskiego przepisu. Tutaj wyjaśniamy krok po kroku procedurę przygotowania go w domu, masz zdjęcia wszystkich kroków i samouczek wideo na dole strony. Spróbuj teraz i pamiętaj, że parmigiana to danie, które smakuje jeszcze lepiej następnego dnia!
Składniki
Do smażenia:
Materiały
- Naczynie do pieczenia 23x15 cm
- Garnek
- Patelnia
Przygotowanie
Najpierw usuń nadmiar wody z mozzarelli. Pokrój ją na małe kostki tej samej wielkości, a następnie przenieś do durszlaka umieszczonego nad miską. Następnie odcedź ją, przygotowując pozostałe składniki do parmigiany (od czasu do czasu możesz lekko nacisnąć widelcem, aby ułatwić ucieczkę mleka).
Przygotuj sos pomidorowy. Drobno posiekaj cebulę, wlej oliwę z oliwek na patelnię i po rozgrzaniu dodaj cebulę. Następnie smaż ją przez kilka minut.
Teraz dodaj sos pomidorowy, kilka liści bazylii, dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
W międzyczasie umyj bakłażany i odetnij końce. Pokrój je wzdłuż na plastry o grubości około 5 mm (możesz również użyć regulowanej mandoliny).
Na patelni z wysokim dnem rozgrzej olej z nasion i smaż plastry bakłażana po trochu.
Jak tylko staną się złotobrązowe, odcedź je i pozwól im odpocząć na ręcznikach papierowych.
Przejdźmy do przygotowania parmigiany. Wlej trochę sosu pomidorowego na dno naczynia do pieczenia, a następnie ułóż pierwszą warstwę bakłażanów.
Przykryj je sosem pomidorowym, dodaj posiekaną mozzarellę i obficie posyp startym parmezanem.
Kontynuuj formowanie warstw w tej kolejności (dla dobrej parmigiany powinny być co najmniej 3 warstwy) i pamiętaj, że ostatnia powinna składać się w tej kolejności: mozzarella, sos pomidorowy i dużo parmezanu.
Piec parmigianę w piekarniku rozgrzanym do 200° przez około 30 minut.
Wyjmij z piekarnika i odstawić na około dziesięć minut w temperaturze pokojowej przed podaniem, aby ciasto zastygło. Parmigiana z bakłażana jest gotowa!
Obserwacje
Jak długo parmigiana z bakłażana może być przechowywana w lodówce?
Kilka dni bez żadnych problemów. Zalecamy przykrycie naczynia do pieczenia folią spożywczą lub pokrojenie go i umieszczenie w hermetycznych pojemnikach.
Czy mogę zamrozić parmigianę z bakłażana?
Oczywiście, można go zamrozić przed gotowaniem lub po ugotowaniu. W drugim przypadku należy poczekać, aż będzie całkowicie zimny
Jakich bakłażanów powinienem użyć do parmigiany?
Zalecamy użycie twardych, fioletowych bakłażanów, a więc niezbyt dojrzałych.
Czy mogę przygotować parmigianę z bakłażana bez smażenia?
Tradycyjny przepis wymaga smażenia bakłażanów. Można jednak przygotować lżejszą wersję parmigiany, grillując bakłażany.
Czego mogę użyć zamiast bakłażanów?
Wariantem tego przepisu jest parmigiana z cukinii. Postępuj zgodnie z tą samą procedurą, ale zalecamy smażenie cukinii po zanurzeniu ich w mące.