Parmigiana z bakłażana - tradycyjny przepis wyjaśniony krok po kroku!
Jeden z najpopularniejszych przepisów wśród Włochów, wegetariańskie danie jednogarnkowe, które jest równie proste, co smaczne i zawsze przekonuje każdego gościa. Parmigiana z bakłażana (przez wielu nazywana również "melanzane alla parmigiana") reprezentuje smak kuchni śródziemnomorskiej w najlepszym wydaniu: mozzarella, pomidory, bazylia i oczywiście bakłażany, które są najpierw smażone, a następnie pieczone w piekarniku. Istnieje wiele dyskusji na temat pochodzenia bakłażana parmigiana i istnieje kilka regionów, które kwestionują ojcostwo tego doskonałego włoskiego przepisu. Tutaj wyjaśniamy krok po kroku procedurę przygotowania go w domu, masz zdjęcia wszystkich kroków i samouczek wideo na dole strony. Spróbuj teraz i pamiętaj, że parmigiana to danie, które smakuje jeszcze lepiej następnego dnia!
Składniki
Materiały
- Naczynie do pieczenia 23x15 cm
- Garnek
- Patelnia
Przygotowanie
- Najpierw usuń nadmiar wody z mozzarelli. Pokrój ją na małe kostki tej samej wielkości, a następnie przenieś do durszlaka umieszczonego nad miską. Następnie odcedź ją, przygotowując pozostałe składniki do parmigiany (od czasu do czasu możesz lekko nacisnąć widelcem, aby ułatwić ucieczkę mleka).
- Przygotować sos pomidorowy. Drobno posiekaj cebulę, wlej oliwę z oliwek na patelnię i po rozgrzaniu dodaj cebulę. Następnie smaż ją przez kilka minut
- Teraz dodaj sos pomidorowy, kilka liści bazylii, dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
- W międzyczasie umyj bakłażany i odetnij końce. Pokrój je wzdłuż na plastry o grubości około 5 mm (możesz również użyć regulowanej mandoliny).
- Na patelni z wysokim dnem rozgrzać olej z nasion i smażyć plastry bakłażana po trochu.
- Jak tylko staną się złotobrązowe, odcedź je i pozwól im odpocząć na ręcznikach papierowych.
- Przejdźmy do przygotowania parmigiany.
Wlej trochę sosu pomidorowego na dno naczynia do pieczenia, a następnie ułóż pierwszą warstwę bakłażanów. - Przykryj je sosem pomidorowym, dodaj posiekaną mozzarellę i obficie posyp startym parmezanem
- Kontynuuj formowanie warstw w tej kolejności (dla dobrej parmigiany powinny być co najmniej 3 warstwy) i pamiętaj, że ostatnia powinna składać się w tej kolejności: mozzarella, sos pomidorowy i dużo parmezanu.
- Piec parmigianę w piekarniku rozgrzanym do 200° przez około 30 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na około dziesięć minut w temperaturze pokojowej przed podaniem, aby ciasto zastygło. Parmigiana z bakłażana jest gotowa!
Obserwacje
Jak długo parmigiana z bakłażana może być przechowywana w lodówce?
Kilka dni bez żadnych problemów. Zalecamy przykrycie naczynia do pieczenia folią spożywczą lub pokrojenie go i umieszczenie w hermetycznych pojemnikach.
Czy mogę zamrozić parmigianę z bakłażana?
Oczywiście, można go zamrozić przed gotowaniem lub po ugotowaniu. W drugim przypadku należy poczekać, aż będzie całkowicie zimny
Jakich bakłażanów powinienem użyć do parmigiany?
Zalecamy użycie twardych, fioletowych bakłażanów, a więc niezbyt dojrzałych.
Czy mogę przygotować parmigianę z bakłażana bez smażenia?
Tradycyjny przepis wymaga smażenia bakłażanów. Można jednak przygotować lżejszą wersję parmigiany, grillując bakłażany.
Czego mogę użyć zamiast bakłażanów?
Wariantem tego przepisu jest parmigiana z cukinii. Postępuj zgodnie z tą samą procedurą, ale zalecamy smażenie cukinii po zanurzeniu ich w mące.