Parmigiana z bakłażana - tradycyjny przepis wyjaśniony krok po kroku!

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
średnie
1 h 20 m

Jeden z najpopularniejszych przepisów wśród Włochów, wegetariańskie danie jednogarnkowe, które jest równie proste, co smaczne i zawsze przekonuje każdego gościa. Parmigiana z bakłażana (przez wielu nazywana również "melanzane alla parmigiana") reprezentuje smak kuchni śródziemnomorskiej w najlepszym wydaniu: mozzarella, pomidory, bazylia i oczywiście bakłażany, które są najpierw smażone, a następnie pieczone w piekarniku. Istnieje wiele dyskusji na temat pochodzenia bakłażana parmigiana i istnieje kilka regionów, które kwestionują ojcostwo tego doskonałego włoskiego przepisu. Tutaj wyjaśniamy krok po kroku procedurę przygotowania go w domu, masz zdjęcia wszystkich kroków i samouczek wideo na dole strony. Spróbuj teraz i pamiętaj, że parmigiana to danie, które smakuje jeszcze lepiej następnego dnia!


Składniki

2

Do smażenia:

Szacowany koszt: 5.35 (2.68€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania30 min


Obserwacje

Jak długo parmigiana z bakłażana może być przechowywana w lodówce?
Kilka dni bez żadnych problemów. Zalecamy przykrycie naczynia do pieczenia folią spożywczą lub pokrojenie go i umieszczenie w hermetycznych pojemnikach.

Czy mogę zamrozić parmigianę z bakłażana?
Oczywiście, można go zamrozić przed gotowaniem lub po ugotowaniu. W drugim przypadku należy poczekać, aż będzie całkowicie zimny

Jakich bakłażanów powinienem użyć do parmigiany?
Zalecamy użycie twardych, fioletowych bakłażanów, a więc niezbyt dojrzałych.

Czy mogę przygotować parmigianę z bakłażana bez smażenia?
Tradycyjny przepis wymaga smażenia bakłażanów. Można jednak przygotować lżejszą wersję parmigiany, grillując bakłażany.

Czego mogę użyć zamiast bakłażanów?
Wariantem tego przepisu jest parmigiana z cukinii. Postępuj zgodnie z tą samą procedurą, ale zalecamy smażenie cukinii po zanurzeniu ich w mące.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+