Pikantne clafoutis z pomidorkami koktajlowymi i tuńczykiem
Aby uzyskać łatwy i skuteczny posiłek, który jest nieco inny niż zwykle, proponujemy nasz pikantny przepis na clafoutis! A jeśli chodzi o smak, połączenie pomidorów i tuńczyka zawsze jest dla nas hitem, więc dlaczego nie spróbować? Podczas gdy clafoutis się piecze, przygotuj mieszankę sałat , która będzie mu towarzyszyć, a będziesz mieć rodzinny posiłek w mgnieniu oka ;-)
Składniki
Materiały
- Naczynie żaroodporne o wymiarach 14 x 22 cm
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
W misce wymieszaj jajka z mlekiem i mąką kukurydzianą. - Odsącz i rozdrobnij tuńczyka przed dodaniem do miski.
Dodaj sól i pieprz do smaku. - Nasmarować oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Gdy mieszanina zostanie wymieszana, wlej ją do naczynia.
- Dodaj umyte i odsączone pomidorki koktajlowe.
Wstawić do piekarnika na 35 minut.
I gotowe! Smacznego :-)
Obserwacje
Czy mogę użyć zwykłych pomidorów? Pomidory koktajlowe można zastąpić zwykłymi pomidorami. Można je pokroić i dodać do potrawy w ten sam sposób.
Czy mogę dodać ser? Ser feta jest bardzo dobry w tym przepisie! Alternatywnie można dodać mozzarellę w kulkach lub kawałkach ;-)
Jak doprawić danie? Tutaj dodaliśmy sól i pieprz, ale można dodać na przykład łyżkę ziół prowansalskich.