Pikantne clafoutis z pomidorkami koktajlowymi i tuńczykiem

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
40 min

Aby uzyskać łatwy i skuteczny posiłek, który jest nieco inny niż zwykle, proponujemy nasz pikantny przepis na clafoutis! A jeśli chodzi o smak, połączenie pomidorów i tuńczyka zawsze jest dla nas hitem, więc dlaczego nie spróbować? Podczas gdy clafoutis się piecze, przygotuj mieszankę sałat , która będzie mu towarzyszyć, a będziesz mieć rodzinny posiłek w mgnieniu oka ;-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 5.63 (1.41€/porcja)

Materiały

  • Naczynie żaroodporne o wymiarach 14 x 22 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania35 min

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C.
    W misce wymieszaj jajka z mlekiem i mąką kukurydzianą.
  • Odsącz i rozdrobnij tuńczyka przed dodaniem do miski.
    Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Nasmarować oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Gdy mieszanina zostanie wymieszana, wlej ją do naczynia.
  • Dodaj umyte i odsączone pomidorki koktajlowe.
    Wstawić do piekarnika na 35 minut.
    I gotowe! Smacznego :-)

Obserwacje

Czy mogę użyć zwykłych pomidorów? Pomidory koktajlowe można zastąpić zwykłymi pomidorami. Można je pokroić i dodać do potrawy w ten sam sposób.

Czy mogę dodać ser? Ser feta jest bardzo dobry w tym przepisie! Alternatywnie można dodać mozzarellę w kulkach lub kawałkach ;-)

Jak doprawić danie? Tutaj dodaliśmy sól i pieprz, ale można dodać na przykład łyżkę ziół prowansalskich.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+