Polędwiczki wieprzowe z sosem piwno-marchewkowym w szybkowarze

zagłosuj teraz
Danie główne
5 porcji
łatwe
45 min

Przygotowywanie smacznych przepisów w szybkowarze jest bardzo łatwe i praktyczne. W zaledwie kilka minut cała rodzina może cieszyć się soczystą polędwiczką wieprzową, taką jak ta, którą dziś przedstawiamy. Lubimy używać tego kawałka wieprzowiny, ponieważ polędwica wieprzowa ma niską zawartość tłuszczu, ale jest bardzo bogata w białko. Jeśli chcesz dziś cieszyć się tym mięsem w sosie piwno-marchewkowym, poniżej wyjaśniamy, jak to zrobić krok po kroku. Rezultat jest pyszny!


Składniki

5
Szacowany koszt: 8.75 (1.75€/porcja)

Materiały

  • Szybkowar lub ekspres do gotowania

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
  • Umyj, obierz i pokrój marchewkę. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Odstawić na bok.
  • Usuń tłustą część polędwicy (białą część). Posmaruj dno garnka mżawką oliwy z oliwek i obsmaż polędwicę ze wszystkich stron.
  • Gdy mięso się zrumieni, dodaj marchewkę i gotuj przez kilka minut. Następnie dodać czosnek i cebulę. Smażyć przez kilka minut. Dodaj czarny pieprz, liść laurowy i piwo. Rozpuść skoncentrowaną kostkę rosołową w pół szklanki gorącej wody i dodaj do garnka.
  • Gotować przez 5 minut na dużym ogniu, a po tym czasie zamknąć garnek.
  • Gdy zawór się podniesie, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut.
  • Po upływie tego czasu pozbawić szybkowar ciśnienia, postępując zgodnie z instrukcjami otwierania szybkowaru. Odwróć mięso. Gotować przez kolejne 15 minut, powtarzając czynność.
  • Gdy patelnia straci ciśnienie, wyjmij i odłóż mięso na bok. Wyrzucić liść laurowy. Odłóż na bok kilka kawałków marchewki, aby użyć ich do dekoracji. Odcedź wywar, aby oddzielić część płynną od warzyw.
  • Zmiksuj warzywa i dodawaj stopniowo bulion, aż sos uzyska pożądaną konsystencję.
  • Mięso można pokroić w plastry lub podać bezpośrednio w całości, polać sosem i udekorować plasterkami marchewki, które odłożyliśmy na bok. I gotowe!

Obserwacje

* Mięso można podawać z ziemniakami lub ryżem.
* Jeśli po drugim otwarciu garnka sos jest zbyt rzadki, można doprowadzić go do wrzenia (tym razem bez zamykania garnka) i dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Zagęści to sos.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+