Prosta omlet z pieczarkami, szynką i natką pietruszki

zagłosuj teraz
Danie główne
1 porcji
łatwe
25 min

Są takie przepisy, których po prostu nie da się zjeść... Tak właśnie jest w przypadku omletu! Tutaj proponujemy wersję z pieczarkami, szynką i świeżo posiekaną natką pietruszki na wierzchu przed podaniem. Proste, skuteczne danie, które może towarzyszyć mieszance sałat w dni, kiedy nie czujesz się szczególnie zainspirowany ;-)

Składniki

1

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania15 min
  • Umyj i pokrój grzyby w plasterki.
    Obierz i pokrój ząbek czosnku na małe kawałki.
    Smaż te dwa składniki na patelni z odrobiną oliwy z oliwek na średnim ogniu przez około 5 minut. Odstaw na bok.
  • Rozbij 4 jajka do miski i wymieszaj widelcem ze śmietaną, solą i pieprzem.
    Następnie pokrój plaster szynki na kawałki.
  • Na patelni na średnim ogniu wlej mieszankę omletową.
    Gdy brzegi omletu zaczną się odklejać, a wierzch będzie jeszcze wilgotny i kremowy, dodaj mieszankę grzybów i czosnku, a następnie kawałki szynki.
  • Jeśli chcesz, aby omlet był rzadki, gotuj go przez dodatkową minutę, w przeciwnym razie pozostaw go na ogniu jeszcze przez kilka minut.
  • Po ułożeniu omletu na talerzu, posyp świeżą pietruszką na wierzchu i voilà! Smacznego!
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: