Quiche z warzywami i boczkiem, które wszyscy uwielbiają!
Kiedy nie masz pomysłu na posiłek, quiche jest oczywistym wyborem! Zaletą jest to, że można do niego włożyć co się chce i co ma się pod ręką! I dobrze się składa, bo została nam torba mrożonych warzyw i trochę boczku...
Składniki
Materiały
- 1 forma do tarty o średnicy 28 cm
- 1 forma do pieczenia
Przygotowanie
- Podsmaż boczek na patelni na średnim ogniu.
W połowie smażenia dodać posiekaną cebulę. - Po rozmrożeniu warzyw dodaj je na patelnię i gotuj przez kilka minut na średnim ogniu.
- W międzyczasie wymieszaj w misce jajka, śmietanę sojową, sól i pieprz.
- Umieść ciasto w formie do tarty i nakłuj je widelcem. Wlać mieszankę warzyw i boczku, a następnie masę na tartę.
- Piecz przez 35 minut w temperaturze 200°C i ciesz się smakiem!
Obserwacje
Jakiego ciasta powinienem użyć do quiche? Ciasto kruche to idealna baza do pikantnych quiche. Jest lekkie i dobrze znosi gotowanie. Zachowaj ciasto francuskie na frytki z szynką i serem (przepis znajduje się na naszej stronie).
Jak uniknąć wody w quiche? Najlepszą sztuczką jest gotowanie składników nadzienia oddzielnie na patelni, aby uwolniły swoje soki. Po ugotowaniu można je dodać do quiche. Możesz również posypać spód tarty mąką kukurydzianą lub bułką tartą, aby wchłonęły soki podczas pieczenia.
Jak upiec quiche? Umieść quiche jak najniżej w piekarniku. Dzięki temu spód quiche będzie upieczony. Pod koniec pieczenia obróć piekarnik o połowę, aby wierzch był złotobrązowy. Aby uzyskać chrupiące wykończenie, przełącz piekarnik na tryb grillowania na 5 minut.
Czy mogę użyć mrożonych warzyw w moim quiche? Jak najbardziej! Pamiętaj jednak, aby je rozmrozić, a następnie podsmażyć na patelni, aby uwolniły całą wodę przed dodaniem ich do quiche.