Raclette gratin
zagłosuj teraz
Na pewno słyszałeś o tianach warzywnych. Przygotowywane latem ze względu na sezonowy charakter użytych warzyw, zawierają pomidory, cukinie i bakłażany. Ale co zrobić, gdy nadchodzi zima? W Ptitchef mamy rozwiązanie w postaci tian raclette ;-) Ziemniaki, pancetta, ser raclette: kolejny sposób na cieszenie się tym zimowym daniem bez konieczności wyciągania pralki (jeśli ją masz ;-) ). Zapoznaj się ze szczegółowymi krokami w naszym przepisie, zilustrowanymi zdjęciami i filmem, aby nie przegapić żadnego z tych pocieszających dań :-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 7.2Euros€ (1.8€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
- Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, a następnie zanurzyć we wrzącej, osolonej wodzie na około 30 minut. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
- Przekroić plasterki pancetty na pół. Rozłóż śmietanę na dnie naczynia do zapiekania.
- Ułóż plasterki ziemniaków pionowo na boku naczynia do zapiekania. Dodać rząd połówek plasterków pancetty, a następnie kolejne ziemniaki.
- Dodaj plasterek sera raclette, a następnie ziemniaki i kontynuuj naprzemienne układanie plasterków na całej powierzchni formy.
- Umieścić raclette tian w piekarniku rozgrzanym do 210°C na 15 minut.
- Wszystko gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!