Raclette gratin

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
55 min

Na pewno słyszałeś o tianach warzywnych. Przygotowywane latem ze względu na sezonowy charakter użytych warzyw, zawierają pomidory, cukinie i bakłażany. Ale co zrobić, gdy nadchodzi zima? W Ptitchef mamy rozwiązanie w postaci tian raclette ;-) Ziemniaki, pancetta, ser raclette: kolejny sposób na cieszenie się tym zimowym daniem bez konieczności wyciągania pralki (jeśli ją masz ;-) ). Zapoznaj się ze szczegółowymi krokami w naszym przepisie, zilustrowanymi zdjęciami i filmem, aby nie przegapić żadnego z tych pocieszających dań :-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 7.2 (1.8€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min

  • Raclette gratin - Przygotowanie krok 1Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, a następnie zanurzyć we wrzącej, osolonej wodzie na około 30 minut. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  • Raclette gratin - Przygotowanie krok 2Przekroić plasterki pancetty na pół. Rozłóż śmietanę na dnie naczynia do zapiekania.
  • Raclette gratin - Przygotowanie krok 3Ułóż plasterki ziemniaków pionowo na boku naczynia do zapiekania. Dodać rząd połówek plasterków pancetty, a następnie kolejne ziemniaki.
  • Raclette gratin - Przygotowanie krok 4Dodaj plasterek sera raclette, a następnie ziemniaki i kontynuuj naprzemienne układanie plasterków na całej powierzchni formy.
  • Raclette gratin - Przygotowanie krok 5Umieścić raclette tian w piekarniku rozgrzanym do 210°C na 15 minut.
  • Raclette gratin - Przygotowanie krok 6Wszystko gotowe!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+