Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku
zagłosuj teraz
Możesz zrobić ravioli jak we Włoszech! Oto dowód w postaci tego prostego przepisu krok po kroku :-) Domowe ravioli, od ciasta po nadzienie, wszystko wykonane z łatwością - kto mógłby chcieć więcej? Zaletą tego przepisu jest to, że można go przygotować na wiele sposobów. Tutaj proponujemy wegetariańską wersję dania, ale nie krępuj się dodawać lub usuwać składników w zależności od gustu i tego, co masz pod ręką :-)
Składniki
2
Na makaron :
Do nadzienia :
Szacowany koszt: 1.58Euros€ (0.79€/porcja)
Materiały
- Nożyce do makaronu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania5 min
Wymieszaj i zagnieć mąkę z jajkami i oliwą z oliwek.
Zawiń ciasto i schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
Wymieszaj ricottę z posiekaną bazylią, dodaj sól i pieprz.
Po odpoczynku rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe, za pomocą wałka lub laminoiru.
Pokrój ciasto na kwadraty o boku 4 cm (użyj noża do pizzy, to łatwiejsze niż użycie noża). Postaraj się, aby kwadraty były jak najbardziej idealne.
Weź kwadrat ciasta i posmaruj brzegi wodą za pomocą palca. Umieść niewielką ilość nadzienia na środku kwadratu.
Przykryj drugim kwadratem ciasta i dociśnij brzegi palcami. Następnie uszczelnij ravioli, dociskając krawędzie widelcem.
Gotuj ravioli przez 5 minut we wrzącej wodzie.
Podawaj z sosem pomidorowym i startym parmezanem. I voilà, ravioli są gotowe!
Obserwacje
Farsz: można użyć dowolną ilość farszu.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!