Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
średnie
2 h 5 m

Możesz zrobić ravioli jak we Włoszech! Oto dowód w postaci tego prostego przepisu krok po kroku :-) Domowe ravioli, od ciasta po nadzienie, wszystko wykonane z łatwością - kto mógłby chcieć więcej? Zaletą tego przepisu jest to, że można go przygotować na wiele sposobów. Tutaj proponujemy wegetariańską wersję dania, ale nie krępuj się dodawać lub usuwać składników w zależności od gustu i tego, co masz pod ręką :-)


Składniki

2

Na makaron :

Do nadzienia :

Szacowany koszt: 1.58 (0.79€/porcja)

Materiały

  • Nożyce do makaronu (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania5 min

  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 1Wymieszać i zagnieść mąkę z jajkami i oliwą z oliwek.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 2Zawinąć ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 3Wymieszaj ricottę z posiekaną bazylią, dodaj sól i pieprz.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 4Po odpoczynku rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe, za pomocą wałka lub wałka do ciasta.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 5Pokrój ciasto na kwadraty o boku 4 cm (użyj noża do pizzy, to łatwiejsze niż użycie noża). Postaraj się, aby kwadraty były tak idealne, jak to tylko możliwe.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 6Weź kwadrat ciasta i posmaruj brzegi wodą za pomocą palca. Umieść niewielką ilość nadzienia na środku kwadratu.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 7Przykryj drugim kwadratem ciasta i dociśnij brzegi palcami. Następnie uszczelnij ravioli, dociskając krawędzie widelcem.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 8Gotuj ravioli przez 5 minut we wrzącej wodzie.
  • Ravioli z ricottą, przepis krok po kroku - Przygotowanie krok 9Podawać z sosem pomidorowym i startym parmezanem. I voilà, ravioli jest gotowe!

Obserwacje

Farsz: można użyć dowolną ilość farszu.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+