Risotto grzybowe w thermomixie

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
35 min

Jeśli istnieje jeden naprawdę praktyczny przepis, który można przygotować za pomocą Thermomixa, to jest to risotto! Nie musisz mieszać godzinami, robot kuchenny zrobi to za Ciebie ;-) A rezultat będzie wyjątkowo kremowy i pocieszający. Tutaj, oprócz parmezanu jako niezrównanego spoiwa, dodajemy grzyby, aby uzyskać wegetariańską wersję pełną smaku! Wyjaśniamy wszystkie kroki krok po kroku.

Składniki

2

Materiały

  • Thermomix

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania25 min
  • Risotto grzybowe w Thermomixie - Przygotowanie krok 1Umieść szalotkę w misce i siekaj przez 5 sekund na prędkości 5. Nie zapomnij zeskrobać powierzchni szpatułką.
    Dodaj 20 g masła i posiekane grzyby i gotuj przez 3 minuty w temperaturze 120°C, prędkość 1.
  • Risotto grzybowe w Thermomixie - Przygotowanie krok 2Dodaj parmezan i ryż do risotto i gotuj przez 3 minuty w temperaturze 120°C, prędkość 1, bez miarki.
    Dodaj białe wino i gotuj przez 1 minutę w temperaturze 100°C, prędkość 1, bez miarki.
  • Risotto grzybowe w Thermomixie - Przygotowanie krok 3Dodaj wodę, sól, pieprz i kostkę bulionu warzywnego. Zeskrob dno miski, aby ryż nie przywarł do dna. Gotuj przez 13 minut w temperaturze 100°C, prędkość 1, upewniając się, że koszyk do gotowania na parze jest umieszczony nad pokrywą miski, aby uniknąć rozpryskiwania.
  • Risotto grzybowe w Thermomixie - Przygotowanie krok 4Skosztuj i w razie potrzeby dopraw. Podawaj risotto w talerzach do zupy, posypane posiekaną świeżą natką pietruszki.

    Smacznego!
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: