Risotto 'nduja i kiełbasa, pierwsze danie o intensywnym smaku

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
35 min

Czy używałeś już 'nduja do robienia makaronu? Spróbuj również risotto, jeśli lubisz dania o mocnym charakterze. Pikantny, wędzony smak 'nduja doskonale komponuje się z rustykalnym smakiem kiełbasy i kremową konsystencją ryżu carnaroli: rezultatem jest dobrze wyważony przepis, który można podawać zarówno na lunch, jak i na kolację. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku i przynieś na stół doskonałe pierwsze danie z jednej z najsłynniejszych kalabryjskich wędlin!


Składniki

2
Szacowany koszt: 3.4 (1.7€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min


Obserwacje

Jak długo można przechowywać risotto z ndują i kiełbasą?
Kilka dni w lodówce w szczelnym pojemniku. Aby je podgrzać, wrzuć je na patelnię z odrobiną wody (lub bulionu) i zamieszaj.

Czego mogę użyć zamiast kiełbasy?
Możesz przygotować risotto z mniej pikantną 'ndują, używając stracciatelli. Przygotuj sos 'nduja bez dodawania kiełbasy. Podczas serwowania dodaj grudki stracciatelli i podawaj.

Czego mogę użyć zamiast startego parmezanu?
Można również ubić risotto z 'nduja z serem pecorino

Jakiego ryżu powinienem użyć do tego przepisu?
Zalecamy użycie ryżu carnaroli.

Jakiego bulionu należy użyć do przygotowania risotto z 'nduja i kiełbasą?
Zalecamy użycie bulionu warzywnego, ponieważ danie jest już dość smaczne.

Jakie są składniki 'Nduja?
Nduja to kalabryjska kiełbasa wytwarzana z różnych tłustych kawałków wieprzowiny (w tym słoniny, boczku i policzków). Mięso jest drobno mielone i mieszane z solą i kalabryjską papryczką chili. Mieszanka jest następnie nadziewana w ślepe osłonki, a na koniec wędzona (często przy użyciu drewna oliwnego) i dojrzewająca.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+