Risotto z figami, gorgonzolÄ… i szynkÄ…

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
Å‚atwe
40 min

Risotto ma tyle odmian, ile jest rodzin. Dziś gotujemy ten smaczny kremowy ryż z subtelną słodką nutą dzięki figom i dodajemy ser gorgonzola dla dodatkowej kremowości. Postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem krok po kroku i ciesz się! :)


Składniki

3

Risotto:

Chrupki parmezanowe:

Szacowany koszt: 9.89 (3.3€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania30 min
  • Zagotuj wodÄ™ w rondlu i rozcieÅ„cz kostki rosoÅ‚owe. Zmniejszyć ogieÅ„ do minimum, aby utrzymać ciepÅ‚o. Pokrój 5 fig i szynkÄ™ Serrano na maÅ‚e kawaÅ‚ki i odłóż na bok.
  • CebulÄ™ obrać, pokroić na maÅ‚e kawaÅ‚ki i podsmażyć na patelni z masÅ‚em. Gdy siÄ™ zeszkli, dodać ryż i mieszać przez kilka minut. Gdy ziarna ryżu stanÄ… siÄ™ przezroczyste, dodać biaÅ‚e wino i ponownie zamieszać. Po wypiciu wina dodać 2 chochle gorÄ…cego bulionu i delikatnie mieszać drewnianÄ… Å‚yżkÄ…, aż ryż wchÅ‚onie caÅ‚y pÅ‚yn.
  • Podlać ryż kolejnÄ… chochlÄ… bulionu i kontynuować mieszanie, aż pÅ‚yn zostanie wchÅ‚oniÄ™ty. Kontynuuj w ten sposób, dodajÄ…c bulion i stale mieszajÄ…c, aż ryż bÄ™dzie prawie gotowy. Czas gotowania zależy od producenta.
  • Dodać ser gorgonzola, posiekane figi, szynkÄ™ i parmezan. Gotować na maÅ‚ym ogniu przez kilka minut, aż wszystkie skÅ‚adniki siÄ™ poÅ‚Ä…czÄ…. W razie potrzeby dodać trochÄ™ bulionu. To danie powinno mieć kremowÄ… konsystencjÄ™, ani zbyt gÄ™stÄ…, ani zbyt rzadkÄ…. Dodaj sól do smaku.
  • ChrupiÄ…cy parmezan:
    Rozgrzać nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Połóż kwadratowy kawałek papieru do pieczenia, nałóż cienką warstwę sera, a następnie połóż kolejny kawałek papieru do pieczenia.

    Gdy ser zacznie zmieniać kolor na złotobrązowy, odwróć go i smaż z drugiej strony, uważając, aby go nie przypalić. Wyjąć z patelni, usunąć papier i ostrożnie uformować dachówkę. Pozostaw do ostygnięcia i odłóż na bok.
  • UsuÅ„ miąższ z poÅ‚owy figi i pokrój drugÄ… poÅ‚owÄ™ na ćwiartki. Do serwowania użyć pierÅ›cienia do nakÅ‚adania, naÅ‚ożyć ryż, cienkÄ… warstwÄ™ miąższu figi i kolejnÄ… warstwÄ™ ryżu. Udekorować dwiema ćwiartkami figi i chrupiÄ…cym parmezanem.
  • I to wszystko!

Obserwacje

* chrupiący ser: użyliśmy startego parmezanu, ale można użyć pecorino, grana padano, a nawet startego starego lub peklowanego sera.

* Jeśli nie masz stalowego pierścienia do platerowania, możesz wyciąć korpus plastikowej butelki i użyć go jako formy.

* Jednym z kluczy do dobrego risotto jest użycie odpowiedniego ryżu, najlepiej arborio lub carnaroli, ponieważ jest on bardzo skrobiowy. Należy również stale mieszać podczas gotowania, aby ryż uwolnił skrobię, która da nam kremową konsystencję tak charakterystyczną dla tego dania.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+