Risotto z serem i chorizo

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
50 min

Dodaj kremową konsystencję tego włoskiego dania ryżowego do pikantności chorizo i słodyczy sera, a otrzymasz risotto, które z pewnością pokochasz!


Składniki

2
Szacowany koszt: 3.26 (1.63€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min

  • Risotto z serem i chorizo - Przygotowanie krok 1Doprowadź wodę do wrzenia, dodając kostkę rosołową.
  • Risotto z serem i chorizo - Przygotowanie krok 2W innym rondlu podsmażyć posiekaną cebulę na oliwie z oliwek. Po ugotowaniu dodać ryż i szybko podsmażyć.
  • Risotto z serem i chorizo - Przygotowanie krok 3Wlać białe wino i gotować przez około 1 minutę, aż alkohol odparuje.
  • Risotto z serem i chorizo - Przygotowanie krok 4Gdy woda się zagotuje, dodaj trochę do ryżu i pozostaw do ugotowania.
  • Risotto z serem i chorizo - Przygotowanie krok 5Gdy ryż wchłonie wodę, dodaj trochę więcej i gotuj. Kontynuuj gotowanie, aż nie będzie już potrzeby dodawania wody, pamiętając o doprawieniu solą i pieprzem.
  • Risotto z serem i chorizo - Przygotowanie krok 6W międzyczasie pokroić chorizo na kawałki i zgrillować na patelni.
  • Risotto z serem i chorizo - Przygotowanie krok 7Gdy na ryżu pozostanie cienka warstwa wody, dodaj posiekany ser i mieszaj, aż się rozpuści.
  • Risotto z serem i chorizo - Przygotowanie krok 8Podawać natychmiast i udekorować grillowanym chorizo oraz kilkoma pozostałymi kawałkami sera.

    Twoje risotto jest gotowe!

Obserwacje

Technika: Nie ma mowy o pozostawieniu go do gotowania w kącie i powrocie do niego 20 minut później, gdy będzie już ugotowany. Gdy wino zostanie wchłonięte, dodawaj po trochu wrzącej wody. Jeśli nie wiesz, ile dodać, wystarczy chochla na raz. Sekretem jest cierpliwość, aby cała woda została wchłonięta, a ryż stał się bardzo delikatny. Nie spiesz się, nie chcesz, aby ryż był zbyt twardy.

Wino : Wino jest opcjonalne, ale zgodnie z tradycyjną recepturą wniesie subtelne aromaty do potrawy. Nie musisz też używać najlepszej butelki - białe wina do gotowania, takie jak Villageoise, są dostępne dla tego typu przepisów.

Ser : Wybór sera zależy od Twoich upodobań. Jeśli chodzi o konsystencję, bardzo dobrze sprawdzi się tarty ser, na przykład Gruyère, Comté lub Mozzarella!

Przechowywanie: To risotto najlepiej spożywać na ciepło, najlepiej tego samego dnia, ale można je również przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce na wynos lub planując posiłki! :-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+