Risotto z serem i chorizo

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
50 min

Dodaj kremową konsystencję tego włoskiego dania ryżowego do pikantności chorizo i słodyczy sera, a otrzymasz risotto, które z pewnością pokochasz!


Składniki

2
Szacowany koszt: 3.26 (1.63€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min


Obserwacje

Technika: Nie ma mowy o pozostawieniu go do gotowania w kącie i powrocie do niego 20 minut później, gdy będzie już ugotowany. Gdy wino zostanie wchłonięte, dodawaj po trochu wrzącej wody. Jeśli nie wiesz, ile dodać, wystarczy chochla na raz. Sekretem jest cierpliwość, aby cała woda została wchłonięta, a ryż stał się bardzo delikatny. Nie spiesz się, nie chcesz, aby ryż był zbyt twardy.

Wino : Wino jest opcjonalne, ale zgodnie z tradycyjną recepturą wniesie subtelne aromaty do potrawy. Nie musisz też używać najlepszej butelki - białe wina do gotowania, takie jak Villageoise, są dostępne dla tego typu przepisów.

Ser : Wybór sera zależy od Twoich upodobań. Jeśli chodzi o konsystencję, bardzo dobrze sprawdzi się tarty ser, na przykład Gruyère, Comté lub Mozzarella!

Przechowywanie: To risotto najlepiej spożywać na ciepło, najlepiej tego samego dnia, ale można je również przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce na wynos lub planując posiłki! :-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+