Risotto z serem i chorizo
Dodaj kremową konsystencję tego włoskiego dania ryżowego do pikantności chorizo i słodyczy sera, a otrzymasz risotto, które z pewnością pokochasz!
Składniki
Przygotowanie
- Doprowadź wodę do wrzenia, dodając kostkę rosołową.
- W innym rondlu podsmażyć posiekaną cebulę na oliwie z oliwek. Po ugotowaniu dodać ryż i szybko podsmażyć.
- Wlać białe wino i gotować przez około 1 minutę, aż alkohol odparuje.
- Gdy woda się zagotuje, dodaj trochę do ryżu i pozostaw do ugotowania.
- Gdy ryż wchłonie wodę, dodaj trochę więcej i gotuj. Kontynuuj gotowanie, aż nie będzie już potrzeby dodawania wody, pamiętając o doprawieniu solą i pieprzem.
- W międzyczasie pokroić chorizo na kawałki i zgrillować na patelni.
- Gdy na ryżu pozostanie cienka warstwa wody, dodaj posiekany ser i mieszaj, aż się rozpuści.
- Podawać natychmiast i udekorować grillowanym chorizo oraz kilkoma pozostałymi kawałkami sera.
Twoje risotto jest gotowe!
Obserwacje
Technika: Nie ma mowy o pozostawieniu go do gotowania w kącie i powrocie do niego 20 minut później, gdy będzie już ugotowany. Gdy wino zostanie wchłonięte, dodawaj po trochu wrzącej wody. Jeśli nie wiesz, ile dodać, wystarczy chochla na raz. Sekretem jest cierpliwość, aby cała woda została wchłonięta, a ryż stał się bardzo delikatny. Nie spiesz się, nie chcesz, aby ryż był zbyt twardy.
Wino : Wino jest opcjonalne, ale zgodnie z tradycyjną recepturą wniesie subtelne aromaty do potrawy. Nie musisz też używać najlepszej butelki - białe wina do gotowania, takie jak Villageoise, są dostępne dla tego typu przepisów.
Ser : Wybór sera zależy od Twoich upodobań. Jeśli chodzi o konsystencję, bardzo dobrze sprawdzi się tarty ser, na przykład Gruyère, Comté lub Mozzarella!
Przechowywanie: To risotto najlepiej spożywać na ciepło, najlepiej tego samego dnia, ale można je również przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce na wynos lub planując posiłki! :-)