Risotto z zielonymi szparagami i parmezanem

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
30 min

Pocieszający wiosenny przepis, który z pewnością zachwyci kubki smakowe całej rodziny ;-) Bardzo proste w przygotowaniu risotto, tym razem z zielonymi szparagami. Kruche i chrupiące, wspaniale komponują się z kremową konsystencją parmezanu. Wypróbuj nasze wyjaśnienia i powiedz nam, co myślisz w komentarzach ;-)


Składniki

4

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min

  • Przygotuj szparagi: odetnij łodygi i obierz je (z wyjątkiem główek, które należy ugotować osobno). Odłóż główki na bok i pokrój resztę szparagów na kawałki.
  • Na patelni podsmaż posiekaną cebulę z mżawką oliwy z oliwek przez 2-3 minuty. Dodać ryż i mieszać, aż się zeszkli.
  • Zdeglasować białym winem. Dodać czosnek, sól, pieprz i kawałki szparagów (z wyjątkiem główek) i dobrze wymieszać.
  • Dodawać po trochu wywar warzywny, za każdym razem mieszając risotto. Po 15-20 minutach spróbuj ryżu. Powinien być jednocześnie roztopiony i lekko chrupiący.
  • Pod koniec gotowania dodaj parmezan i wymieszaj, aby związać risotto. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
  • W międzyczasie zagotować wodę i gotować główki szparagów przez 2 minuty.
    Po odcedzeniu smażyć przez 2-3 minuty na patelni z mżawką oliwy z oliwek.
  • Sposób podania: podawaj risotto w płytkim naczyniu, posyp odrobiną startego parmezanu i ułóż na wierzchu kilka główek szparagów. I gotowe, smacznego :-)


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+