Risotto z zielonymi szparagami i parmezanem
zagłosuj teraz
Pocieszający wiosenny przepis, który z pewnością zachwyci kubki smakowe całej rodziny ;-) Bardzo proste w przygotowaniu risotto, tym razem z zielonymi szparagami. Kruche i chrupiące, wspaniale komponują się z kremową konsystencją parmezanu. Wypróbuj nasze wyjaśnienia i powiedz nam, co myślisz w komentarzach ;-)
Składniki
4
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
- Przygotuj szparagi: odetnij łodygi i obierz je (z wyjątkiem główek, które należy ugotować osobno). Odłóż główki na bok i pokrój resztę szparagów na kawałki.
- Na patelni podsmaż posiekaną cebulę z mżawką oliwy z oliwek przez 2-3 minuty. Dodać ryż i mieszać, aż się zeszkli.
- Zdeglasować białym winem. Dodać czosnek, sól, pieprz i kawałki szparagów (z wyjątkiem główek) i dobrze wymieszać.
- Dodawać po trochu wywar warzywny, za każdym razem mieszając risotto. Po 15-20 minutach spróbuj ryżu. Powinien być jednocześnie roztopiony i lekko chrupiący.
- Pod koniec gotowania dodaj parmezan i wymieszaj, aby związać risotto. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
- W międzyczasie zagotować wodę i gotować główki szparagów przez 2 minuty.
Po odcedzeniu smażyć przez 2-3 minuty na patelni z mżawką oliwy z oliwek. - Sposób podania: podawaj risotto w płytkim naczyniu, posyp odrobiną startego parmezanu i ułóż na wierzchu kilka główek szparagów. I gotowe, smacznego :-)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!