Sałatka ryżowa z krewetkami, cukinią i imbirem

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
3 h 37 m

Sałatka ryżowa z krewetkami, cukinią i imbirem to lekkie i pożywne danie idealne na lato: węglowodany, białko i warzywa w jednym świeżym i smacznym przepisie. Możesz ją zjeść od razu po przygotowaniu, jeśli jesteś w domu, ale możesz też przechowywać ją w lodówce przez kilka dni i zabrać ze sobą na plażę na lunch pod parasolem. W tej wersji sałatki ryżowej zamarynowaliśmy krewetki imbirem, olejem i sokiem z cytryny, aby nadać im wyjątkowy smak. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku, aby przygotować to obowiązkowe letnie danie.


Składniki

4
Szacowany koszt: 7.64 (1.91€/porcja)

Materiały


Otrzymuj codzienne menu
Aby otrzymać menu dnia od Petitchef PL i nasze nowe smakołyki, wpisz swój e-mail

Przygotowanie

Czas przygotowania12 min
Czas oczekiwania3 h
Gotowania25 min


Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać sałatkę ryżową?
Sałatkę ryżową z rybą można przechowywać w lodówce przez maksymalnie kilka dni. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub w naczyniu przykrytym folią spożywczą.

Jakiego ryżu użyć do sałatki?
Najlepszym ryżem do sałatek jest ryż parzony, ponieważ dobrze zachowuje czas gotowania (tj. nie przypala się po ugotowaniu). W supermarkecie można jednak znaleźć opakowania z napisem "ryż sałatkowy".

Jak usunąć jelita z krewetek?
Rozetnij grzbiet krewetki małym nożem, a następnie weź wykałaczkę i usuń jelita.

Co zrobić, jeśli sałatka ryżowa jest sucha?
Możesz dodać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia z kilkoma kroplami soku z cytryny, a następnie dobrze wymieszać.

Jak schłodzić ryż do sałatki?
- Odcedź ryż i rozłóż go na blasze do pieczenia, a następnie pozwól mu ostygnąć (zajmie to około 20 minut).
- Inną szybszą metodą jest "zimny bain-marie": napełnij duży pojemnik zimną wodą, a następnie umieść miskę zawierającą ryż bezpośrednio na wodzie i pozostaw do ostygnięcia.

Czy mogę schłodzić ryż pod bieżącą wodą?
Nie zalecamy tej procedury, ponieważ ryż traci zarówno skrobię, jak i smak. Ponadto może stać się "lepki", a zimny ryż w sałatkach powinien być prezentowany z ziarnem al dente.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+