Sałatka słodko-kwaśna z figami, rukolą, komosą ryżową, mozzarellą i awokado

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe

Prosty, skuteczny przepis na wykorzystanie fig w sezonie :-) Quinoa - skrobia, surowe warzywa - mnóstwo błonnika i witamin, figi - słodki i kolorowy akcent, ser - rozpływająca się w ustach konsystencja i prażone migdały - nieodparta chrupkość. Wszystko zależy od Ciebie!


Składniki

2
Szacowany koszt: 5.69 (2.84€/porcja)

Przygotowanie


  • Składniki do ugotowania:
    * Ugotować quinoa zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (zwykle 12 minut w garnku z gorącą wodą).
    * Umieść migdały na blasze do pieczenia i piecz przez około 5 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć migdały z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • Składniki do pokrojenia:
    * Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórkę, a następnie pokroić na kawałki.
    * Odsączyć mozzarellę i pokroić na kawałki.
    * Figi umyć i pokroić na ćwiartki.
    * Umyć i osuszyć rukolę.
  • Umieść rukolę na dnie talerza, a następnie quinoa na wierzchu.
    Następnie dodać kawałki awokado i mozzarellę.
    Ułóż ćwiartki fig.
    Posyp posiekanymi prażonymi migdałami.
  • Przyprawa: wymieszaj oliwę z octem balsamicznym i polej sałatkę.
    Smacznego!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+