Sałatka słodko-kwaśna z figami, rukolą, komosą ryżową, mozzarellą i awokado
zagłosuj teraz
Prosty, skuteczny przepis na wykorzystanie fig w sezonie :-) Quinoa - skrobia, surowe warzywa - mnóstwo błonnika i witamin, figi - słodki i kolorowy akcent, ser - rozpływająca się w ustach konsystencja i prażone migdały - nieodparta chrupkość. Wszystko zależy od Ciebie!
Składniki
2
Przygotowanie
- Składniki do ugotowania:
* Ugotować quinoa zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (zwykle 12 minut w garnku z gorącą wodą).
* Umieść migdały na blasze do pieczenia i piecz przez około 5 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij migdały z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. - Składniki do pokrojenia:
* Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórkę, a następnie pokroić na kawałki.
* Odsączyć mozzarellę i pokroić na kawałki.
* Figi umyć i pokroić na ćwiartki.
* Umyć i osuszyć rukolę. - Na dnie talerzy umieść rukolę, a następnie quinoa na wierzchu.
Dodaj kawałki awokado i mozzarellę.
Ułóż ćwiartki fig.
Posyp posiekanymi prażonymi migdałami. - Przyprawa: wymieszaj oliwę z octem balsamicznym i polej sałatkę.
Smacznego!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!