Smażony kurczak po koreańsku, super chrupiący!
Smażony kurczak jest integralną częścią koreańskiej kultury kulinarnej, spożywany na ulicy (street-food) lub w towarzystwie piwa, jak nakazuje tradycja (oczywiście z umiarem). W tym przepisie znajdziesz chrupiącą panierkę, którą uwielbiamy, z pyszną podwójną marynatą doprawioną imbirem i czosnkiem... Wciąż nam ślinka cieknie! A jeśli masz ochotę na pikantną wersję, możesz dodać trochę koreańskiego sosu gochujang, prawdziwy przysmak :-)
Składniki
1. marynata:
2. marynata:
Materiały
- Frytkownica (opcjonalnie lub rondel)
- ręcznik papierowy
Przygotowanie
- Pokrój kurczaka na kawałki. Usunąć tłuszcz.
- Zanurz kawałki kurczaka w mleku. Schłodzić przez co najmniej 30 minut, ale nie dłużej niż przez noc.
- Zmiażdżyć czosnek i imbir i wymieszać z łyżką mleka z poprzedniej marynaty. Odcedzić kurczaka i dodać poprzednią mieszankę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i schłodzić przez co najmniej 30 minut, ale nie dłużej niż 2 godziny.
- Zanurz zamarynowane kawałki kurczaka w skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (maïzena) i umieść na talerzu podczas podgrzewania oleju.
- Rozgrzej olej do 170°C i dodaj kawałki kurczaka (nie wszystkie na raz) na 3 minuty, obracając je od czasu do czasu. Uważaj na rozpryski!
- Umieść kawałki na papierze kuchennym. Smażyć pozostałe kawałki po trochu, przed umieszczeniem ich na ręczniku papierowym.
- Smażyć kurczaka po raz drugi, tym razem przez 1 do 2 minut. Można dodać więcej na raz. Ponownie umieścić kurczaka na chłonnym papierze.
- Teraz smażony kurczak po koreańsku jest gotowy! Delektuj się nim z wybranym sosem!
Obserwacje
Zalecamy użycie frytkownicy lub rondla, aby utrzymać stałą temperaturę. W przypadku użycia patelni temperatura oleju może spadać szybciej. Przetestowaliśmy gotowanie za pomocą frytownicy powietrznej i odradzamy tę metodę.
Jak przechowywać smażonego kurczaka?
Umieść go w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu i możesz go przechowywać do 4 dni. Podgrzewaj go bez dodatku tłuszczu na patelni, w piekarniku lub we frytownicy powietrznej.
Czy mogę zamrozić smażonego kurczaka?
Możesz go zamrozić bez obaw!
Jakiego sosu powinienem użyć do smażonego kurczaka?
Podawaj go z majonezem, ketchupem lub sosem barbecue.
Możesz również przygotować typowy koreański sos Dakgangjeong - przepis znajdziesz tutaj! Polecamy również sos teriyaki.
Możesz również przygotować słodki sos sojowy, podgrzewając solony sos sojowy na patelni z brązowym cukrem lub miodem i dodając odrobinę mąki kukurydzianej, aby go zagęścić.
Jak jada się koreańskiego smażonego kurczaka?
W Korei tradycyjnie spożywa się go z piwem (nadużywanie alkoholu jest niebezpieczne dla zdrowia i powinno być spożywane z umiarem).
Nazywa się to "chimaek" (치맥), połączenie "chi" dla kurczaka i "maek" dla piwa.