Smażony kurczak po koreańsku, super chrupiący!

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
1 h 15 m

Smażony kurczak jest integralną częścią koreańskiej kultury kulinarnej, spożywany na ulicy (street-food) lub w towarzystwie piwa, jak nakazuje tradycja (oczywiście z umiarem). W tym przepisie znajdziesz chrupiącą panierkę, którą uwielbiamy, z pyszną podwójną marynatą doprawioną imbirem i czosnkiem... Wciąż nam ślinka cieknie! A jeśli masz ochotę na pikantną wersję, możesz dodać trochę koreańskiego sosu gochujang, prawdziwy przysmak :-)


Składniki

2

1. marynata:

2. marynata:

Szacowany koszt: 3.74 (1.87€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h

Obserwacje

Zalecamy użycie frytkownicy lub rondla, aby utrzymać stałą temperaturę. W przypadku użycia patelni temperatura oleju może spadać szybciej. Przetestowaliśmy gotowanie za pomocą frytownicy powietrznej i odradzamy tę metodę.

Jak przechowywać smażonego kurczaka?
Umieść go w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu i możesz go przechowywać do 4 dni. Podgrzewaj go bez dodatku tłuszczu na patelni, w piekarniku lub we frytownicy powietrznej.

Czy mogę zamrozić smażonego kurczaka?
Możesz go zamrozić bez obaw!

Jakiego sosu powinienem użyć do smażonego kurczaka?
Podawaj go z majonezem, ketchupem lub sosem barbecue.
Możesz również przygotować typowy koreański sos Dakgangjeong - przepis znajdziesz tutaj! Polecamy również sos teriyaki.
Możesz również przygotować słodki sos sojowy, podgrzewając solony sos sojowy na patelni z brązowym cukrem lub miodem i dodając odrobinę mąki kukurydzianej, aby go zagęścić.

Jak jada się koreańskiego smażonego kurczaka?
W Korei tradycyjnie spożywa się go z piwem (nadużywanie alkoholu jest niebezpieczne dla zdrowia i powinno być spożywane z umiarem).
Nazywa się to "chimaek" (치맥), połączenie "chi" dla kurczaka i "maek" dla piwa.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+