Smażony kurczak po koreańsku, super chrupiący!

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
1 h 15 m

Smażony kurczak jest integralną częścią koreańskiej kultury kulinarnej, spożywany na ulicy (street-food) lub w towarzystwie piwa, jak nakazuje tradycja (oczywiście z umiarem). W tym przepisie znajdziesz chrupiącą panierkę, którą uwielbiamy, z pyszną podwójną marynatą doprawioną imbirem i czosnkiem... Wciąż nam ślinka cieknie! A jeśli masz ochotę na pikantną wersję, możesz dodać trochę koreańskiego sosu gochujang, prawdziwy przysmak :-)

Składniki

2

1. marynata:

2. marynata:

Materiały

  • Frytkownica (opcjonalnie lub rondel)
  • ręcznik papierowy

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
  • Smażony kurczak po koreańsku, super chrupiący! - Przygotowanie krok 1Pokrój kurczaka na kawałki. Usuń kawałki tłuszczu, jeśli są.
  • Smażony kurczak po koreańsku, super chrupiący! - Przygotowanie krok 2Zanurz kawałki kurczaka w mleku. Schłodź przez co najmniej 30 minut, maksymalnie przez noc.
  • Smażony kurczak po koreańsku, super chrupiący! - Przygotowanie krok 3Zmiażdż czosnek i imbir, a następnie wymieszaj z łyżką mleka z poprzedniej marynaty. Odcedź kurczaka i dodaj mieszankę, sól oraz pieprz. Dobrze wymieszaj i schłodź przez co najmniej 30 minut, maksymalnie przez 2 godziny.
  • Smażony kurczak po koreańsku, super chrupiący! - Przygotowanie krok 4Zanurz zamarynowane kawałki kurczaka w skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (maïzena) i umieść na talerzu podczas podgrzewania oleju.
  • Smażony kurczak po koreańsku, super chrupiący! - Przygotowanie krok 5Rozgrzej olej do 170°C i wrzuć kawałki kurczaka (nie wszystkie na raz) na 3 minuty, obracając je od czasu do czasu. Uważaj na rozpryski!
  • Smażony kurczak po koreańsku, super chrupiący! - Przygotowanie krok 6Umieść kawałki na papierze kuchennym. Smaż pozostałe kawałki po trochu, przed umieszczeniem ich na ręczniku papierowym.
  • Smażony kurczak po koreańsku, super chrupiący! - Przygotowanie krok 7Smaż kurczaka po raz drugi przez 1 do 2 minut. Możesz dodać więcej kawałków na raz. Ponownie umieść kurczaka na papierze chłonnym.
  • Smażony kurczak po koreańsku, super chrupiący! - Przygotowanie krok 8I oto, twój smażony kurczak po koreańsku jest gotowy! Delektuj się nim z wybranym sosem!

Obserwacje

Zalecamy użycie frytkownicy lub rondla, aby utrzymać stałą temperaturę. W przypadku użycia patelni temperatura oleju może spadać szybciej. Przetestowaliśmy gotowanie za pomocą frytownicy powietrznej i odradzamy tę metodę.

Jak przechowywać smażonego kurczaka?
Umieść go w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu i możesz go przechowywać do 4 dni. Podgrzewaj go bez dodatku tłuszczu na patelni, w piekarniku lub we frytownicy powietrznej.

Czy mogę zamrozić smażonego kurczaka?
Możesz go zamrozić bez obaw!

Jakiego sosu powinienem użyć do smażonego kurczaka?
Podawaj go z majonezem, ketchupem lub sosem barbecue.
Możesz również przygotować typowy koreański sos Dakgangjeong - przepis znajdziesz tutaj! Polecamy również sos teriyaki.
Możesz również przygotować słodki sos sojowy, podgrzewając solony sos sojowy na patelni z brązowym cukrem lub miodem i dodając odrobinę mąki kukurydzianej, aby go zagęścić.

Jak jada się koreańskiego smażonego kurczaka?
W Korei tradycyjnie spożywa się go z piwem (nadużywanie alkoholu jest niebezpieczne dla zdrowia i powinno być spożywane z umiarem).
Nazywa się to "chimaek" (치맥), połączenie "chi" dla kurczaka i "maek" dla piwa.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: