Soczewica po hiszpańsku

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
55 min

Szukasz łatwego, uniwersalnego przepisu na gulasz? Wybierz soczewicę w hiszpańskim stylu, tradycyjnie znaną jako "Lentejas". Przepis ten jest przekazywany od pokoleń :-) Możesz dodać swój własny akcent, aby zrobić różnicę! Niektórzy lubią dodawać kurczaka lub kaszankę, inni ryż i soczewicę - wszystko zależy od Ciebie! Nie wahaj się powiedzieć nam o swoich preferencjach w komentarzach ;-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 4.23 (1.06€/porcja)

Materiały

  • 1 duży rondel

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min

  • Soczewica po hiszpańsku - Przygotowanie krok 1Umieść wodę i soczewicę na patelni i doprowadź do wrzenia. Pozostawić na średnim ogniu przez 15 minut.
  • Soczewica po hiszpańsku - Przygotowanie krok 2Dodaj ziemniaka i pomidora, obrane ze skórki i posiekane. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę oraz całe ząbki czosnku (obrane).
  • Soczewica po hiszpańsku - Przygotowanie krok 3Obierz marchewkę i pokrój w cienkie plasterki. Dodać do mieszanki razem z boczkiem. Dobrze wymieszać.
  • Soczewica po hiszpańsku - Przygotowanie krok 4Umieść kawałki chorizo na talerzu przykrytym folią spożywczą i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę. Spowoduje to usunięcie tłuszczu z chorizo.
  • Soczewica po hiszpańsku - Przygotowanie krok 5Dodaj je do mieszanki wraz z solą, papryką i oliwą z oliwek. Dobrze wymieszać, przykryć i gotować przez 25 minut na małym ogniu (lub do momentu ugotowania ziemniaków).
  • Soczewica po hiszpańsku - Przygotowanie krok 6A teraz hiszpańska soczewica jest gotowa!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+