Soczewica po hiszpańsku
zagłosuj teraz
Szukasz łatwego, uniwersalnego przepisu na gulasz? Wybierz soczewicę w hiszpańskim stylu, tradycyjnie znaną jako "Lentejas". Przepis ten jest przekazywany od pokoleń :-) Możesz dodać swój własny akcent, aby zrobić różnicę! Niektórzy lubią dodawać kurczaka lub kaszankę, inni ryż i soczewicę - wszystko zależy od Ciebie! Nie wahaj się powiedzieć nam o swoich preferencjach w komentarzach ;-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 4.23Euros€ (1.06€/porcja)
Materiały
- 1 duży rondel
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min
- Umieść wodę i soczewicę na patelni i doprowadź do wrzenia. Pozostawić na średnim ogniu przez 15 minut.
- Dodaj ziemniaka i pomidora, obrane ze skórki i posiekane. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę oraz całe ząbki czosnku (obrane).
- Obierz marchewkę i pokrój w cienkie plasterki. Dodać do mieszanki razem z boczkiem. Dobrze wymieszać.
- Umieść kawałki chorizo na talerzu przykrytym folią spożywczą i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę. Spowoduje to usunięcie tłuszczu z chorizo.
- Dodaj je do mieszanki wraz z solą, papryką i oliwą z oliwek. Dobrze wymieszać, przykryć i gotować przez 25 minut na małym ogniu (lub do momentu ugotowania ziemniaków).
- A teraz hiszpańska soczewica jest gotowa!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!