Soczewica po hiszpańsku

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
Å‚atwe
55 min

Szukasz łatwego, uniwersalnego przepisu na gulasz? Wybierz soczewicę w hiszpańskim stylu, tradycyjnie znaną jako "Lentejas". Przepis ten jest przekazywany od pokoleń :-) Możesz dodać swój własny akcent, aby zrobić różnicę! Niektórzy lubią dodawać kurczaka lub kaszankę, inni ryż i soczewicę - wszystko zależy od Ciebie! Nie wahaj się powiedzieć nam o swoich preferencjach w komentarzach ;-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 4.23 (1.06€/porcja)

Materiały

  • 1 duży rondel

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min

  • Soczewica po hiszpaÅ„sku - Przygotowanie krok 1Umieść wodÄ™ i soczewicÄ™ na patelni i doprowadź do wrzenia. Pozostawić na Å›rednim ogniu przez 15 minut.
  • Soczewica po hiszpaÅ„sku - Przygotowanie krok 2Dodaj ziemniaka i pomidora, obrane ze skórki i posiekane. Dodaj pokrojonÄ… paprykÄ™ i cebulÄ™ oraz caÅ‚e zÄ…bki czosnku (obrane).
  • Soczewica po hiszpaÅ„sku - Przygotowanie krok 3Obierz marchewkÄ™ i pokrój w cienkie plasterki. Dodać do mieszanki razem z boczkiem. Dobrze wymieszać.
  • Soczewica po hiszpaÅ„sku - Przygotowanie krok 4Umieść kawaÅ‚ki chorizo na talerzu przykrytym foliÄ… spożywczÄ… i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 1 minutÄ™. Spowoduje to usuniÄ™cie tÅ‚uszczu z chorizo.
  • Soczewica po hiszpaÅ„sku - Przygotowanie krok 5Dodaj je do mieszanki wraz z solÄ…, paprykÄ… i oliwÄ… z oliwek. Dobrze wymieszać, przykryć i gotować przez 25 minut na maÅ‚ym ogniu (lub do momentu ugotowania ziemniaków).
  • Soczewica po hiszpaÅ„sku - Przygotowanie krok 6A teraz hiszpaÅ„ska soczewica jest gotowa!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+