Soczewica po hiszpańsku

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
55 min

Szukasz łatwego, uniwersalnego przepisu na gulasz? Wybierz soczewicę w hiszpańskim stylu, tradycyjnie znaną jako "Lentejas". Przepis ten jest przekazywany od pokoleń :-) Możesz dodać swój własny akcent, aby zrobić różnicę! Niektórzy lubią dodawać kurczaka lub kaszankę, inni ryż i soczewicę - wszystko zależy od Ciebie! Nie wahaj się powiedzieć nam o swoich preferencjach w komentarzach ;-)

Składniki

4

Materiały

  • 1 duży rondel

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min
  • Soczewica po hiszpańsku - Przygotowanie krok 1Umieść wodę i soczewicę w rondlu i doprowadź do wrzenia. Pozostaw na średnim ogniu przez 15 minut.
  • Soczewica po hiszpańsku - Przygotowanie krok 2Dodaj ziemniaka i pomidora, obrane i pokrojone w kawałki. Dodaj również pokrojoną paprykę i cebulę oraz całe ząbki czosnku (obrane).
  • Soczewica po hiszpańsku - Przygotowanie krok 3Obierz marchewkę i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do mieszanki razem z boczkiem. Dobrze wymieszaj.
  • Soczewica po hiszpańsku - Przygotowanie krok 4Umieść kawałki chorizo na talerzu przykrytym papierem kuchennym i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę. To pozwoli usunąć tłuszcz z chorizo.
  • Soczewica po hiszpańsku - Przygotowanie krok 5Dodaj je do mieszanki wraz z solą, papryką i oliwą z oliwek. Dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj przez 25 minut na małym ogniu (lub do momentu, gdy ziemniaki będą ugotowane).
  • Soczewica po hiszpańsku - Przygotowanie krok 6A teraz hiszpańska soczewica jest gotowa!
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: